Πολιτική

Εξηγήσεις για την παρακολούθηση Κουκάκη ζητά το ΚΚΕ

«Χιονοστιβάδα» κατά κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Απολύτως εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός, καθώς μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις η ΕΥΠ τελεί υπό τη δική του άμεση εποπτεία, με το Μαξίμου και την κυβέρνηση να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς απαιτούνται σοβαρές εξηγήσεις.

«Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από κρατικές υπηρεσίες, με βάση και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί», σχολιάζει το ΚΚΕ και θυμίζει τα περιστατικά συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το κόμμα ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την ταυτότητα των υπευθύνων.
«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση που συνιστά μια ακόμη απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση για το απόρρητο των επικοινωνιών» σημειώνει το κόμμα του Περισσού.

Πριν το ΚΚΕ, ανακοίνωση για τις αποκαλύψεις είχαμε τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.


Το χρονικό όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ των Reporters United

Ο Ορυμαγδός αντιδράσεων ξεκίνησε από το ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United [Διαβάστε το ολόκληρο ΕΔΩ], στο οποίο αναφέρει πως με βάσει τα κρατικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της, το καλοκαίρι του 2020 η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου για… λόγους εθνικής ασφάλειας. Το περιστατικό αυτό είναι έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του κινητού του με το σύστημα Predator, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

  • Σύμφωνα με τα έγγραφα, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.
  • Στις 13 Ιουλίου η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.
  • Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3580/2020, ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεύτερο δίμηνο των παρακολουθήσεων.
  • Και οι τρεις διατάξεις -άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης- έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια Εισαγγελέας, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου. Ωστόσο, η Εισαγγελέας που εκδίδει τις σχετικές διατάξεις άρσης του απορρήτου είναι η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεσμός που στεγάζεται στο κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη. Πρόκειται για τη Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών. Οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του θιγόμενου ούτε εξειδικεύουν τους λόγους της άρσης του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου και στην αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Μόνο το 2021 εκδόθηκαν 13.751 τέτοιες άρσεις – με κάθε άρση να μπορεί να αντιστοιχεί σε παραπάνω από ένα τηλέφωνο.
  • Στις 12 Αυγούστου 2020, τη μέρα που η ΕΥΠ ζήτησε να σταματήσει η άρση του απορρήτου του Κουκάκη, ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο.

Το πρώτο δημοσίευμα και τα ρεπορτάζ Κουκάκη

Η πρώτη καταγγελία έγινε την περασμένη εβδομάδα από το insidestory.gr, ιστοσελίδα της οποίας είναι συνεργάτης ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής δημοσιογράφος με συνεργασίες και με μεγάλα διεθνή μέσα. Σε εκείνο το δημοσίευμα αναφερόντας ότι το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου παρακολουθούνταν επί 2,5 μήνες, καθώς σε αυτό είχε εγκατασταθεί το περιβόητο κακόβουλο λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox που χρησιμοποιείται από μυστικές υπηρεσίες και αρχές επιβολής του νόμου

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η υπόθεση ερευνάται, ενώ είχε κάνει λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση», όμως τώρα καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Την επίμαχη περίοδο της παρακολούθησης ο δημοσιογράφος ασχολείτο μεταξύ άλλων με θέματα, όπως η δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου Τράπεζας Πειραιώς – Λογοθέτη, υποθέσεις αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων προσώπων που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος, συμβάσεις σχετικά με αμυντικές δαπάνες, υποθέσεις ξένων επενδυτών που απέκτησαν ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ενισχύθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο, δαπάνες των υπουργείων Μετανάστευσης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των υπουργείων Προ.Πο. και Δικαιοσύνης που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago