Πολιτική

Συνέδριο Σύριζα-ΠΣ: Οι μπηχτές, τα χαρακώματα και η επικράτηση Τσίπρα

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Η πρώτη, άνετη επικράτηση Τσίπρα στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι των διαφωνούντων της Ομπρέλας σημειώθηκε χθες βράδυ. Όταν ο Δημήτρης Βίτσας παρουσίασε την πρόταση να εκλέγονται πρόεδρος και κεντρική επιτροπή από το συνέδριο ή έστω ο πρόεδρος από τη βάση και η επιτροπή από το συνέδριο. Ζήτησε λοιπόν να στηθούν δύο κάλπες με τα εν λόγω ερωτήματα, κάτι που απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους παρευρισκόμενους συνέδρους. Ήταν η πρώτη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η ψηφοφορία τελικά θα γίνει επί τη βάση της πρότασης Τσίπρα και θα διεξαχθεί σήμερα, από τις 12 έως τις 7 το απόγευμα. Μένει να δούμε ποια θα είναι η διαφορά σε αριθμούς καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσει η πρόταση του προέδρου.

Της πρότασης Βίτσα είχαν προηγηθεί διάφορα «τζαρτζαρίσματα» με πρωταγωνιστές τους Παύλο Πολάκη, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη. Ο τελευταίος άφησε αιχμές για τον πρώτο όταν στο κομμάτι της ομιλίας του για την πανδημία αναφέρθηκε σε «μεμονωμένες φωνές που θόλωσαν το μήνυμά μας» σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ο βουλευτής από την Κρήτη απάντησε με τον δικό του τρόπο αφήνοντας αιχμές κατά του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό για «όρια στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής». Νωρίτερα, σε ένα από τα θεματικά τραπέζια του συνεδρίου αναφορικά με την πανδημία, είχε αφήσει επίσης αιχμές για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, στοχεύοντας τους Ανδρέα Ξανθό (τομεάρχη Υγείας) και Γρηγόρη Γεροτζιάφα (σύμβουλο του Τσίπρα) λέγοντας πως ήταν «βαρύ λάθος ο μονόδρομος αντιμετώπισης της πανδημίας με τον εμβολιασμό, επειδή κάποιοι τα έσπρωχναν». Αυτό που δεν είπε βέβαια ήταν πως ακριβώς θα προστατευόταν ο κόσμος την περίοδο επέλασης της πανδημίας όταν το μοναδικό διαθέσιμο όπλο ήταν τα εμβόλια.

Η απάντηση ήρθε από τον Πάνο Σκουρλέτη. «Ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι εμείς τιμήσαμε την πολιτική μας που άφησε γεμάτα ταμεία. Ο σύντροφος Πολάκης έκανε κριτική για τα 37 δισ. ευρώ που αφήσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί το λέει αυτό; Ο σύντροφος Πολάκης είναι αντιπροεδρικός; Ας τα αφήσουμε αυτά, χρειάζεται διάλογος και σύνθεση. Γιατί πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής δεν κάναμε αποτίμηση; Ποιος έχει δίκιο ο πρόεδρος ή ο σύντροφος Πολάκης;», είπε ανοίγοντας ένα καυτό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα επιχειρήματα του έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς. Πίσω από την κουρτίνα βέβαια ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς σε αυτόν «χρεώνουν» αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ την υπερφορολόγηση που γέμισε τα ταμεία και που κατά την άποψή τους οδήγησε το κόμμα στην εκλογική ήττα του 2019. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα γεμάτα ταμεία φέρνει κάθε λίγο και λιγάκι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποδείξει πως έκανε χρηστή διαχείριση και πως δεν άφησε πίσω του «καμένη γη» όπως όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, αναδεικνύοντας έτσι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

 Όλες οι Ειδήσεις

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago