Ναι μεν, άφησε θετικό αποτύπωμα η συνάντηση Μητσοτάκη -Τζόνσον όπως άλλωστε αναμενόταν, αλλά όταν ήρθε στο επίκεντρο της συζήτησης η επαναφορά του αιτήματος για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν βρήκε ανταπόκριση καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός «προσγείωσε» τον Έλληνα ομόλογό του αφού επανέλαβε την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, παραπέμποντας στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα πρωτίστως αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας».
Η βρετανική πλευρά ωστόσο, εμμένει στη θέση ότι το ζήτημα «δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά μόνο το Βρετανικό Μουσείο». Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα», ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες φαίνεται ότι θα είναι ένα θέμα που θα πάρει χρόνο μέχρις ότου λυθεί, κάτι για το οποίο είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση εκφράζεται ικανοποίηση για τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με την ιστοσελίδα των «Times» να αναφέρεται συγκεκριμένα σε αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς τους οποίους η ελληνική πλευρά έχει σκοπό να δανείσει στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για τη συναίνεσή της στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, φιλοξένησαν φωτογραφία από το μακρινό 1986, του Μπόρις Τζόνσον με την πρωτεργάτρια του εγχειρήματος της επιστροφής των Ελγινείων, Μελίνα Μερκούρη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν κάποτε θερμός υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Το γεγονός, βέβαια, ότι είναι φιλέλληνας και υπήρξε θερμός υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δεν αποτελεί και «διαβατήριο» για την ευόδωση των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς. Υπό το πρίσμα αυτό, μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, «έφαγε πόρτα» από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Έτσι, οι όποιες προσδοκιες εξανεμίστηκαν.
Ο Μπορις Τζονσον υποδέχθηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ιστορικό Number 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλώντας τον μπροστά στις κάμερες «φίλο» κι επισημαίνοντας την σημασία των δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε από την πλευρά του στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού «έναν πραγματικό φιλέλληνα» και τον συνεχάρη για τη διοργάνωση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκώβη (COP26), που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με την επίτευξη συμφωνίας 197 χωρών.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζήτησαν Μητσοτάκης – Τζόνσον, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι συνεχίζεται ο διάλογος ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ για το Πρωτόκολλο που αφορά το καθεστώς των εμπορικών σχέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία στη μεταBrexit εποχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν επιτρέπει όπως σημείωσε, περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Αναφορικά με την Κύπρο, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα που συνεχίζει να επιδεικνύει η Άγκυρα με νέες, παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.