Κόσμος

7 στους 10 ψηφοφόρους του Μελανσόν, γυρίζουν την πλάτη στον «Μανού»

Μόλις 10 ημέρες απέμειναν για την διεξαγωγή του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία και οι Γάλλοι αναλυτές εστιάζουν στις πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων απο τις «δεξαμενές» των υποψηφίων που έμειναν εκτός «κούρσας», προς τους δύο μονομάχους. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τον πρώτο γύρο είναι ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο οι 7.714.574 ψηφοφόροι που στήριξαν τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, που κατετάγει στην τρίτη θέση με περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες διαφορά απο την Μαρίν Λε πεν.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στη Μαρίν Λεπέν», το 23% προτίθεται να την ψηφίσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial που έκανε για λογαριασμού του LCI και του TF1. Ένας στους τρεις δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει τον Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολίζεται στην αποχή.

Την ίδια στιγμή ο «ανυπότακτος» Μελανσόν διεξάγει ηλεκτρονική διαβούλευση έχει ζητήσει απο τους ψηφοφόρους κάλεσε τους ψηφοφόρους του σε ηλεκτρονική διαβούλευση, μέσω της κομματικής πλατφόρμας Action Populair, για το τι θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο πλαίσιο της οποίας οι ψηφοφόροι θα κληθούν ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών να επιλέξουν αν επιθυμούν ψήφο στον Μακρόν, λευκή ψήφο ή αποχή, ενώ δεν προσφέρεται η επιλογή «Μαρίν Λεπέν». Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του, διευκρινίζει ότι, το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως οδηγία που δίνεται σε οποιονδήποτε».

Από τα πόλοιμα κόμματα, όπως είναι και το αναμενόμενο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 8 στους 10 ψηφοφόρους του ιδεολογικά «ομογάλακτου» της Λε πεν, Ερίκ Ζεμούρ, δηλώνουν πως θα στηρίξουν την υποψήφια της «Εθνικής Συσπείρωσης», ενώ το περίπου 5% που συγκέντρωσε η παραδοσιακή «Δεξία» στο πρόσωπο της Βαλερί Πεκρές, μοιράζεται στα τρία, ανάμεσ;α σε Μακρόν, Λεπέν και αποχή(35%-35%-30

Ως προς τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, η μεγάλη πλειονότητα αυτών που τοποθετούνται στη «Δεξιά» θα ψηφίσουν τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα στηρίξουν Μακρόν, ενώ στους Οικολόγους οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους τάσσονται υπέρ του νυν Γάλλου προέδρου, με το 38% να δηλώνει πως θα απέχει απο τις κάλπες.

Τέλος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και δημοσκόπους, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αυτοί που θα επέλεγαν την Λεπέν αν αποφάσιζαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα επέλεγαν τον Μακρόν.

Όλες οι Ειδήσεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago