Πολιτική

Αρχίζει το απόγευμα το 3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι 6 δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

«Νέα αρχή, πολιτική αλλαγή». Με το σύνθημα του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αρχίζει σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη μεγάλη αντεπίθεση που θα κάνει πραγματικότητα το όραμά του για μια νέα κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Για να γίνει ωστόσο αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα κόμμα «μαζικό, προοδευτικό», ένα κόμμα που όπως είχε πει ο ίδιος λίγο μετά τις εκλογές του 2019 «θα γίνει δέντρο, με ρίζες βαθιές και δυνατές αλλά με τα κλαδιά του να ανοίγονται και να σκεπάζουν όλο το προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο».
Στις επτά και μισή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα σημάνει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, βάζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα το αίτημα πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Με αναφορές στη διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά», αλλά και δίνοντας βάση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης εδώ και 2,5 χρόνια (πάνω στα οποία θα επιχειρηματολογήσει) ώστε να κάνει σαφές το αίτημα της πολιτικής αλλαγής. Πανδημία, ακρίβεια, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε όλα τα ανωτέρω θα μπουν στο μύλο της πολιτικής κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά θα παρουσιάσει 6 δεσμευτικές προτάσεις που έχουν ως στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αυτές είναι:

1. Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
2. Αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών.
3. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
4. Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ – συντάξεις).
5. Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/Πρόγραμμα στέγης)
6. Aλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση).

Οι αναφορές στο εξωτερικό δεν πρόκειται να λείψουν, με πρόσφατο παράδειγμα τις εκλογές στη Γαλλία όπου ο πρόεδρος Μακρόν απέναντι στον κίνδυνο να χάσει από τη Λεπέν προχώρησε σε προτάσεις και δεσμεύσεις αριστερής ιδεολογίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η υποχώρησή του στο ηλικιακό θέμα των συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσίπρας θα αναφερθεί στη μάχη των ιδεολογιών, στο κοινωνικό κράτος και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας απέναντι σε εκείνα των λίγων και ισχυρών για τα οποία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απόλυτος κυρίαρχος

Η πλειονότητα των 5.700 συνέδρων προέρχεται από τις τάσεις που έχουν το χαρακτήρα των «φιλοπροεδρικών» και των πασοκογενών. Στα θεματικά τραπέζια που θα λάβουν χώρα στις 2 από τις 4 μέρες του συνεδρίου μετέχουν λίγα κομματικά στελέχη, ενώ αντιθέτως προωθούνται πολλά από τα άτομα που απαρτίζουν την 30μελή «δεξαμενή σκέψης» που έχει συστήσει εδώ και λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Όθωνας Ηλιόπουλος, Ζορζέτα Λάλη, Νατάσα Ρωμανού, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κ.α. πανεπιστημιακοί και ερευνητές με κύρος στο χώρο ευθύνης τους θα είναι τα βασικά πρόσωπα των θεματικών τραπεζιών που αναλώνονται σε έξι άξονες: Πανδημία, Οικονομία, Ενέργεια-Κλιματική Κρίση, Εργασία, Θεσμοί και Δημοκρατία, Διεθνείς Σχέσεις-Πόλεμος. Στην τελευταία θεματική θα συμμετάσχουν ο πρώην υπουργός ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Κωνσταντίνος Φίλης, η Μαριλένα Κοππά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η ψηφοφορία επί των προτάσεων Τσίπρα θα γίνει την Κυριακή, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου με την οποία θα σημάνει η λήξη του συνεδρίου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής, αν και όλοι είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των συνέδρων στηρίζει Τσίπρα. Το επόμενο κεφάλαιο της αλλαγής στο κόμμα θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Μαϊου όπου και θα στηθούν οι κάλπες ανά την επικράτεια για την εκλογή του αρχηγού και της κεντρικής επιτροπής από τη βάση.

Ειδήσεις σήμερα:

Προστατευόμενοι μάρτυρες: Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν

Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν: Η οικονομία καταρρέει, με τεράστιο κοινωνικό κόστος

Μητσοτάκης: «Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου»


Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago