Μικραίνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου. Όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» η διαφορά μειώθηκε στις 5,5 μονάδες, με την απογοήτευση, τον θυμό, την απελπισία και τον φόβο , να κυριαρχούν μεταξύ των συναισθήματων των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ καταγράφει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ποσοστό 30%, καταγράφοντας πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ποσοστό 24,5%, αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα.
Το ΚΙΝΑΛ χάνει 0,5% από την προηγούμενη καταμέτρηση και καταγράφει ποσοστό 12%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μένει εκτός βουλής με ποσοστό στο 2%, όπως και οι Έλληνες του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.
5,5 μονάδες συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα και 15,5 μονάδες αυτοί που δήλωσαν αναποφάσιστοι ή εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «άκυρο» – «λευκό» ή να απέχουν από τη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση «Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 46%, από 40% και 49% που συγκέντρωναν στη δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου.
Δυσαρέσκεια για τα μέτρα κατά της ακρίβειας
Η συντριπτική πλειοψηφία, το 76% των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζει ως σίγουρα ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 96% εκφράζει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 91% για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το 88% για τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.
Όσον αφορά στα συναισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες «κερδίζουν» η απογοήτευση σε ποσοστό 43%, ο θυμός σε ποσοστό 34%, η απελπισία σε ποσοστό 27% και ο φόβος σε ποσοστό 20%.
Αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, στην πρώτη θέση (64%) βρίσκεται η ακρίβεια, στη δεύτερη θέση οι χαμηλοί μισθοί / Συνθήκες Εργασίας (34%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα Εθνικά Θέματα (22%).
Τέλος, στην ερώτηση «αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος οικονομικής λιτότητας τους επόμενους μήνες, ποιος κατά τη γνώμη σας θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη;» το 44% απάντησε «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20% «Όλες οι νυν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», το 35% «Οι διεθνείς εξελίξεις» και 1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».