Αναλύσεις

Δύσκολες ημέρες…

Ανασφάλεια, απογοήτευση, απαισιοδοξία, θυμός. Είναι τα χαρακτηριστικά του μέσου Έλληνα και Ελληνίδας στις ημέρες μας ετσι όπως καταγράφονται σε μια νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας (από την διαΝΕΟσις).

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως αυτά τα συναισθήματα-που εχουν σαφή και συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και εκφράσεις-έχουν μεγάλο ρυθμό αύξησης τους τελευταίους μήνες αλλά και τα τελευταία χρόνια. Και αυτό συμβαίνει με έναν σχεδόν δραματικό τρόπο. Ενδεικτικά, η ανασφάλεια που τον Σεπτέμβριο του 2020 άγγιζε το ποσοστό 16,2%, τον περασμένο Φεβρουάριο (του 2022) έφτανε στο 28,8% και η απογοήτευση από 9,3%, τώρα διακατέχει το 28,5% των πολιτών .

Σε μεγάλο, σχεδόν συντριπτικό βαθμό, τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται με τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια. Επειδή αυτές οι ημέρες δεν έχουν ημερομηνία λήξης (κανένας για παράδειγμα δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και ποιες θα είναι οι παρενέργειες που θα αφήσει ακόμα και όταν τελειώσει), η πολιτική συμπεριφορά των πολιτών στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα επηρεαστούν από αυτή την θεαματικά δύσκολη, κυρίως οικονομική, καθημερινή πραγματικότητα η οποία αρχίζει να παρεπέμπει στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων.

Όλες οι πολιτικές έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εως τώρα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: η Νέα Δημοκρατία αργά αλλά σταδιακά έχει μια συνεχή μείωση της επιρροής της, ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αδυνατεί να καρπωθεί το μεγάλο μέρος της φθοράς ώστε να δημιουργήσει ικανές προυποθέσεις να κερδίσει την εξουσία. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας παραμένει προβληματισμένο, δεν ακολουθεί συγκεκριμένες πολιτικές εκφράσεις, αδυνατεί να βρεί πολιτικό διέξοδο στους υπάρχοντες σχηματισμούς, τουλάχιστον σε αυτούς που μπορούν να δώσουν μια προοπτική εξουσίας.

Που και πως θα κατευθυνθεί την ωρα της κάλπης, παραμένει ένα ερώτημα χωρίς απάντηση. Και όλα
δείχνουν πως δεν φαίνεται να απαντιέται ακόμα και όταν η ώρα της κάλπης πλησιάσει αρκετά. Με δεδομένο ότι οι δύσκολες ημέρες θα έχουν μεγάλη διάρκεια, το στοίχημα των πολιτικών και των κομμάτων να υπερβούν τους εαυτούς τους και να συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες για την δημιουργία ενός θετικού ρεύματος, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο…

Όλες οι Ειδήσεις

Γιάννης Παντελάκης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago