Πολιτική

Επανεκκίνηση ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, σήμανε ο πρωθυπουργός

Επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, σήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επισκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων. Ο πρωθυπουργός, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στην ΕΔΕΥ, για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που είχε προαναγγείλει στη δήλωση του για τα τελευταία μέτρα κατά της ακρίβειας.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν σε έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην Περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι έρευνες αναβαθμίζονται σε έργα εθνικής σημασίας και έθεσε ως στόχο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Αν και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ερευνών για να επιβεβαιωθεί, καταρχάς, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα και δεύτερον ότι είναι αξιοποιήσιμα, στο νέο ενεργειακό και διπλωματικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι άκρως δελεαστική, καθώς οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης δε φαίνεται πιθανό να εξομαλυνθούν απο την μία μέρα στην άλλη και το αμερικανικό LNG είναι σημαντικά ακριβότερο.

Ιδίως, μάλιστα, από τη στιγμή που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τις αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν εντοπιστεί 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες για εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Εκτιμάται ότι εάν το 1/4 των γεωτρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές είναι επιτυχημένο, μπορεί να αποδώσει δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε, εφόσον βέβαια οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, να καταστεί εκτός από ενεργειακός κόμβος και παραγωγός- προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Το μεγαλύτερο δυνητικό κοίτασμα εντοπίζεται στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη δομή Τάλως, η οποία εκτιμάται ότι είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015, και άρα αξιοποιήσιμη. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ). Διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean). Στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Η ΕΔΕΥ εκτιμά μάλιστα ότι συνολικά η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων αυτών, που αν επαληθευτεί θα μετατρέψει την χώρα «εκτός από πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και σε παραγωγό», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Βέβαια, οι εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων της αγοράς είναι ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορεί να απαιτηθούν έξι χρόνια, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζονται έτοιμοι να προσφέρουν κάθε βοήθεια προς τις εταιρείες και τα επενδυτικά σχήματα για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Πάντως ενώ το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είχε προχωρήσει δυναμικά πριν από δέκα χρόνια, το τελευταίο διάστημα η αίσθηση στην αγορά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ευνοούσε την ταχεία εξέλιξή του, με την ενεργειακή κρίση, όμως να έρχεται και να αλλάζει τα δεδομένα.

Όλες οι Ειδήσεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago