Δυστοπικές εικόνες από την Σανγκάη όπου οι κάτοικοι της μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα lockdown, λόγω της αύξησης κρουσμάτων , αλλά και της μηδενικής πολιτικής covid που ακολουθεί η Κινεζική κυβέρνηση. Ήδη η Κίνα εντοπίζει επισήμως περίπου 1.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως, στα οποία καταγράφονται ουσιαστικά όσοι έχουν συμπτώματα ενώ δεν προσμετράται στην καταγραφή ο εντοπισμός ασυμπτωματικών φορέων, που σύμφωνα με την επίσημη Κινεζική ιστοσελίδα People’s Daily, το περασμένο Σάββατο ξεπέρασαν τις 25.000, οι περισσότεροι εξ αυτών στην Σανγκάη.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει και βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης και της απελπισίας καθώς έχουν αρχίσει και ξεμένουν απο τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με βασικότερα απο αυτά το ρύζι και το κρέας και δεν είναι λίγες οι φορές όπου πραγματοποιείται ομαδικό πλιάτσικο σε αποθήκες τροφίμων.
Μάλιστα η κινεζική κυβέρνηση , έχει βγάλει και τον στρατό στους δρόμους της Σανγκάης ώστε να μπορέσει να ελέγξει τα πλήθη που βγαίνουν στον δρομο είτε για να διαδηλώσουν είτε προς αναζήτηση τροφίμων.
Συνταρακτικό είναι ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Twitter στο οποίο καταγράφονται οι κραυγές και τα ουρλιαχτά κατοίκων της Σανγκάης που βγαίνουν στα παράθυρα, για να παραπονεθούν ή να ουρλιάξουν από θυμό.
Οι κάτοικοι της πόλης των 26 εκατομμυρίων κατοίκων δεν ήταν προετοιμασμένοι, αφού οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το lockdown θα τελείωνε στις 5 Απριλίου. Όμως δόθηκε νέα παράταση.
Τα βίντεο που ανεβαίνουν στα social media τα οποία δείχνουν τους κατοίκους της Σαγκάης, αποκλεισμένους μέσα στα σπίτια τους, να παραπονιούνται για έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης είναι πλέον πάρα πολλά.
Τα περισσότερα παράπονά τους έχουν να κάνουν με το φαγητό. «Δεν έχουμε να φάμε», «πεινάμε», «δώστε μας προμήθειες», είτε ουρλιάζοντας απ τα μπαλκόνια είτε κατεβαίνοντας τις προηγούμενες ημερες σε διαδηλώσεις.
Παράλληλα κυκλοφορούν και βίντεο με ανθρώπους που φαίνεται να έδωσαν τέλος στην ζωή τους πηδώντας στο κενό, γεγονός όμως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως απο την Κινεζική κυβέρνηση ή τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η απάντηση της κυβέρνησης έρχεται μέσω drones με μηνύματα όπως «ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοιγεται τα παράθυρά σας, φωναζετε ή τραγουδάτε».
Παιδιά, ανάμεσά τους νήπια ακόμη και βρέφη μπαίνουν συχνά σε καραντίνα ξεχωριστά από τους γονείς τους αν και η κυβέρνηση της Σαγκάης αρχίζει τώρα να δημιουργεί οικογενειακές καραντίνες για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Οι αρχές της πόλης ζήτησαν δημόσια συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις προμήθειες τροφίμων, ωστόσο έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν εικόνες και βίντεο με τόνους τροφίμων να πετάγονται σε χωματερές, με την σημείωση πως έχουν μολυνθεί απο κορωνοϊό.
Η εθνική κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες στρατιωτικούς γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από άλλες επαρχίες για να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στο κύμα κορονοϊού, που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Όμικρον.
Το lockdown στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο αλλά και αυστηρότερο απο εκεινο της Ουχάν πριν από δύο χρόνια, και ίσως είναι η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να πετύχει την περίφημη στρατηγική «zero covid» η οποία πλέον έχει αρχίσει να φαντάζει ένα απίθανο ενδεχόμενο την στιγμή που δεν το ακολουθεί καμία άλλη χώρα στον πλανήτη.
Διαβάστε επίσης:
Σε lockdown η Σαγκάη λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid