Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει στεντόρεια το ενδεχόμενο αλλαγής εκλογικού νόμου, αλλά αυτό δεν έχει πείσει ούτε το εσωτερικό τη ΝΔ. Η ισχυρή πλέον πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν προς το τέλος της τετραετίας, αφήνει περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκτιμούν οι πιο ψύχραιμοι και υποψιασμένοι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ενίσχυση σε αυτό το μεσοδιάστημα της αίσθησης ότι μπορεί να προκύψει ακυβερνησία στη χώρα, θα δώσει την ευκαιρία/αφορμή στο Μαξίμου να επιχειρήσει τελικά το απονενοημένο διάβημα.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τις πληροφορίες, που φέρνει σήμερα το φως το politicus.gr, σύμφωνα με τις οποίες στα συρτάρια των επιτελών του πρωθυπουργού βρίσκεται σχέδιο σε προχωρημένη επεξεργασία, που φτάνει ακόμα και στην αναδιαμόρφωση μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως είναι οι τρεις Τομείς της Β’ Αθήνας.
Είναι άλλωστε δεδομένο, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει στο διάστημα μέχρι να υπάρξουν οι διαψεύσεις από τον κ. Μητσοτάκη, ότι τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα προβλέπει απλώς τη διευκόλυνση της αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, αλλά και άλλες δομικές αλλαγές στο σύστημα, ώστε να δικαιολογείται μία τέτοια πρωτοβουλία και για πιο «θεσμικούς» στόχους.
Οι πληροφορίες αυτές λένε ότι η Β’ Αθήνας θα έχει έξι περιφέρειες από τρεις που είναι σήμερα. Θα προκύψουν δε από το «σπάσιμο» κάθε σημερινού Τομέα σε δύο νέες περιφέρειες. Ήτοι, θα «κοπούν» στη μέση ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας, οι οποίοι παρότι προήλθαν από το διαχωρισμό της τερατώδους παλαιάς Β’ Αθήνας, είναι και πάλι πολύ μεγάλες περιφέρειες. O Νότιος Τομέας εκλέγει 18 βουλευτές – είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια στη χώρα – ο Βόρειος 15 και ο Δυτικός 11. Μόνο η Α’ Θεσσαλονίκης με 16 έδρες και η Α’ Αθήνας είναι στα ίδια επίπεδα και ίσως και η Ανατολική Αττική, που εάν ισχύσει η νέα απογραφή θα δει αύξηση των 10 εδρών, που αναδεικνύει σήμερα.
Το σχέδιο προβλέπει, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο Βόρειος Τομέας θα σπάσει σε έναν ο οποίος θα περιλαμβάνει τους δήμους κοντά στην εθνική οδό και πάντως δυτικά της λεωφόρου Κηφισίας (Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση κ.α) και η δεύτερη τους δήμους από τον Χολαργό-Παπάγου, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Μαρούσι και πάνω.
Από τον σημερινό Δυτικό Τομέα θα προκύψει μία περιφέρεια με Περιστέρι. Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, κυρίως και οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν μία δεύτερη.
Στον Νότιο Τομέα θα υπάρξει διαχωρισμός με κύριο κριτήριο την επαφή με το παραλιακό μέτωπο. Οι δήμοι που «ακουμπούν» θάλασσα δηλαδή θα είναι μία περιφέρεια, ενώ οι πέριξ και πάντως από τη Νέα Σμύρνη και προς τον Υμηττό, ιδίως πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης θα συγκροτήσουν τη δεύτερη.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τελικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα προχωρήσει, διαφορετικά δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από κάποια σχέδια επί χάρτου.
Διαβάστε επίσης:
Τα μυστήρια των Δελφών: Η αισιοδοξία της «ελίτ» παρά τη μαυρίλα του πολέμου και της κρίσης
Κάνει πίσω ο Μητσοτάκης στην απολιγνιτοποίηση: Διετής αύξηση 50% στην παραγωγή λιγνίτη
Τσίπρας: Η κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα της κυβέρνησης Mητσοτάκη