Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για μια ακόμη φορά ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις επιλογές του. Αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, κρίνει ότι τα πρόσωπα που επλέχθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό «στέλνουν λάθος μήνυμα» προς τους ψηφοφόρους και αφήνει ξανά αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του «εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί».
Και σημειώνει ότι «ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ, «διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις».
Και ενώ αναφέρει ότι «η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την οικονομία όρθια», εκφράζει «ανησυχία» για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπερπλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος», αναφέρει.
Το… μήνυμα του ανασχηματισμού
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει με σαφή τρόπο και τη δυσαρέσκειά του για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, λέγοντας ότι «σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα “μήνυμα”, υπάρχει “συμβολισμός”. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα».
Σημειώνει μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον χώρο στον οποίο απευθύνεται η Ν.Δ. ότι «με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…» και «είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις».
«Κατανοώ την άποψη περί “διεύρυνσης”», προσθέτει, «αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις».
Όσο για τα ελληνοτουρκικά και το πώς έχει χειριστεί η Ελλάδα και η Κύπρος την Άγκυρα, αφήνει να εννοηθεί ότι μάλλον δεν έχουν κινηθεί όσο αυστηρά θα έπρεπε.
«Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα! Πρώτον, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οικονομικές και άλλες. Η πίεση αυτή θα έπρεπε μάλιστα να εντείνεται, όπως εντείνονται οι προκλήσεις. Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε».
Η Άνγκελα Μέρκελ και οι… Πρέσπες.
Όσο για τις γνωστές θέσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτές φρόντισε να τις επαναλάβει επιτιθέμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, που με αφορμή την αποχώρησή της από την καγκελαρία, τη χαρακτήρισε «διαχειρίστρια». «Ποιος δεν θυμάται ότι η κυρία Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα-Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί. Ποιός ξεχνάει το Υπερταμείο, δηλαδή την εκχώρηση ολόκληρης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια! Ή την εκχώρηση της Μακεδονικής ταυτότητας στα Σκόπια…»