Η σχεδόν ακαριαία αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στην τουλάχιστον αμφιλεγόμενη κίνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι να «επιστρατεύσει» στέλεχος του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ για να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή, ήταν αυτή που θορύβησε περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι επικρίσεις από την αντιπολίτευση ήταν αναμενόμενες για το απροσδόκητο και δυσάρεστο αυτό σκηνικό, αλλά η διαμαρτυρία του πρώην πρωθυπουργού, έφερε σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, προκάλεσε δε και «διευκρινιστική» δήλωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γιάννη Οικονόμου, με την οποία η Αθήνα διαχώρισε τη θέση της από την επιλογή του κ. Ζελένσκι.
Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά στο κύμα δυσφορίας για την κυβέρνηση, που διογκώνεται στα δεξιά, ή ακριβέστερα στην παραδοσιακή συντηρητική βάση της ΝΔ και απειλεί να την φθείρει σε κρίσιμο βαθμό. Έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων έχει δει με επιφυλακτικότητα το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο και την κεντροαριστερά, ενώ δεν συμμερίζεται πολλές από τις πολιτικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα – εξ ου και το ακροατήριο αυτό στρέφεται με ενδιαφέρον στη ρητορική που χρησιμοποιεί, έστω και με πολύ προσοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν ενίσχυσε κι άλλο την επιφύλαξη για το πώς ο πρωθυπουργός θέλει να χειριστεί τα ελληνοτουρκικά.
Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι αξιοσημείωτο μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ και όχι μόνο, καθώς υπάρχει ένα ανάλογο κλίμα και στο γενικότερο εκλογικό σώμα, δεν ταυτίζεται με την άνευ όρων ταύτιση με τους χειρισμούς της Δύσης στο ουκρανικό.
Η διαφοροποίηση μάλιστα του κ. Σαμαρά ως προς την αντιμετώπιση του «ουκρανικού», σε σχέση με τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη, έρχεται σε μία περίοδο μάλιστα που οι διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ είναι στα φόρτε τους. Μόλις πρόσφατα δημιούργησε πολιτική κίνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, βάζοντας πλώρη για συνεργασία με τους Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη.
Η παρουσία πλέον πληθώρας σχημάτων δεξιά της ΝΔ, σε συνδυασμό με το «βαρύ κλίμα» που επικρατεί στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος για τέτοια θέματα (αλλά και άλλα, όπως η πανδημία και η ακρίβεια), εντείνει την ανησυχία ότι οι διαρροές προς αυτή την κατεύθυνση ίσως αυξηθούν σημαντικά.
Πιο προχωρημένα σενάρια μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο «να συγκροτηθεί επιτέλους ένα σοβαρό λαϊκό δεξιό κόμμα», όπως αναφέρουν οι θιασώτες μίας τέτοιας προοπτικής, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκει, προς το παρόν τουλάχιστον, έρεισμα σε κύκλους της ΝΔ.
Πολ Κρούγκμαν: Απρόθυμη η Γερμανία για θυσίες αλλά τις ζητούσε από τους Έλληνες
Η Άγκυρα προαναγγέλλει εξελίξεις τις επόμενες μέρες για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο
ΝΔ: «Κάποιοι εφευρίσκουν διαρκώς προσχήματα προκειμένου να κρύψουν ότι είναι με τον Πούτιν»