Πολιτική

Στις 15 Μαϊου οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση Τσίπρα

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Ο κύβος ερρίφθη χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνεδρίασε για τελευταία φορά, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το 3ο συνέδριο του κόμματος. Ερρίφθη αναφορικά με την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης Τσίπρα περί εκλογής του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής από τη βάση. Η τελική πρόταση που αναμένεται να περάσει άνετα από το συνέδριο καθώς οι προεδρικοί έχουν την πλειοψηφία στους συνέδρους, μετά και την εκλογική διαδικασία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, είναι ελαφρώς αλλαγμένη από την αρχική. Που εστιάζονται οι διαφορές;

  1. Μιλάμε πλέον για 300 άτομα που θα απαρτίζουν την κεντρική επιτροπή έναντι 250 που ίσχυε ως σήμερα.
  2. Τον πρόεδρο θα έχουν δικαίωμα να τον ψηφίσουν άτομα που θα γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη μέρα των εκλογών -ορίστηκε η Κυριακή 15 Μαίου- ενώ τα μέλη της κεντρικής επιτροπής θα εκλεγούν από τα 61.500 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είχαν γραφτεί στο κόμμα έως και τις 21 Μαρτίου του 2022. Αυτή η διαφοροποίηση εκλήφθηκε από τα μέλη της Ομπρέλας (που διαφωνεί με το σύνολο της πρότασης) ως υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη διαφοροποίησή τους και την αποδίδουν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Πέραν αυτών η διαδικασία θα λάβει χώρα σε 500 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια και την ευθύνη της διαδικασίας θ αναλάβει μια 11μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) η οποία θα προκύψει από το επερχόμενο συνέδριο. Αυτή θα συνεργαστεί με τις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές και βασικός της ρόλος θα είναι να ανακηρύξει τους/τις υποψήφιους/ες για τη θέση του/της προέδρου και τις θέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από τη λήξη του Συνεδρίου, και να καταρτίσει τα σχετικά ψηφοδέλτια, στα οποία τα ονόματα των υποψηφίων αναγράφονται με αλφαβητική σειρά των επωνύμων. Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή είναι ενιαία και καταρτίζονται ανά περιφέρεια και τα μέλη που θα προκύψουν από τη διαδικασία κατανέμονται ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη, Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη, Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη, Ηπειρος: 10 μέλη, Θεσσαλία: 12 μέλη, Ιόνια νησιά: 6 μέλη, Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη, Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη, Αττική:150 μέλη, Πελοπόννησος: 14 μέλη, Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη, Νότιο Αιγαίο: 4 μέλη, Κρήτη: 16 μέλη, Εξωτερικό: 2 μέλη.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα:

  • Η ποσόστωση φύλου (50-50) ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού, όπως αυτό θα εγκριθεί από το Συνέδριο.
  • Η ποσόστωση της διεύρυνσης (αφορά τα στελέχη από ΓΕΦΥΡΑ και ΔΗΜΑΡ) ορίζεται σε 20%.
  • Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Αν από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει αριθμός που δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.
  • Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν τους/τις υποψήφιους/ες για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
  • Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (για να αποφευχθούν οι πλειοψηφίες) που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών είναι αυτοδικαίως άκυρα.
    Τέλος, η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή του/της προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους.
Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago