Όμως, η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή ξεκαθαρίζει ότι το πακέτο «Freedom Pass/Data» παραμένει «ενεργοποιημένο για διάρκεια τριών μηνών από την ενεργοποίησή του, ενώ μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος αυτού, απενεργοποιείται αυτόματα».
Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του όρου και ποιον εξυπηρετεί μένει να απαντηθεί από την κυβέρνηση. Ήταν μόνο για λόγους εντυπωσιασμού που ανακοινώθηκαν τα 50 GB, τα οποία είναι δύσκολο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να καταναλωθούν από μαθητές Λυκείου; Και, θα κόστιζε άραγε τόσο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να παραμένουν ενεργά έως ότου εξαντληθούν;
Σύμφωνα με την τροπολογία, το δωρεάν πακέτο δεδομένων θα χορηγείται σε εφήβους 15-17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέχρι τις 31.12.2021.
Για τη χορήγηση της διευκόλυνσης δημιουργείται ειδική εφαρμογή στο gov.gr.
Οι γονείς αναλαμβάνουν την ευθύνη να καταχωρίσουν τα στοιχεία των παιδιών στην εφαρμογή (πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αριθμό τηλεφώνου, ΑΜΚΑ παιδιού). Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 31.12.2021.
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται η αμοιβή των ιδιωτών ιατρών που διενεργούν εμβολιασμούς, κατ’ οίκον στα 30 ευρώ για κάθε δόση και 50 ευρώ για μονοδοσικά, και στο ιατρείο στα 15 και 20 ευρώ αντιστοίχως. Στα 15 και 20 ευρώ ανέρχεται και η αποζημίωση για τους φορείς υλοποίησης του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.