Κόσμος

NYT για Μπούτσα: Η σύγκριση των δορυφορικών εικόνων δείχνουν ότι τα πτώματα ήταν στο δρόμο για μέρες – Για fake news επιμένει η Ρωσία

Επί μέρες -αν όχι και εβδομάδες- πριν από την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονταν τα πτώματα αμάχων, όπως προκύπτει από την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών, στους δρόμους της Μπούτσα, αναφέρουν οι New York Times.

Η ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών της πόλης που έγινε από την εφημερίδα διαψεύδει τα περι fake news και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δολοφονίες έγιναν μετά την αποχώρηση των δικών της δυνάμεων στις 30 Μαρτίου.

«Δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της Maxar από τη Μπούτσα της Ουκρανίας επαληθεύουν και επιβεβαιώνουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποκαλύπτουν πτώματα στους δρόμους και κείτονταν εκεί επί εβδομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Maxar Technologies, Στίβεν Γουντ.

Οι New York Times δημοσίευσαν μια ανάλυση από κοντινά πλάνα της οδού Γιαμπλόνσκα στη Μπούκα και συμπέραναν – αφού τη συνέκριναν με βίντεο από την 1η και 2α Απριλίου με πτώματα κατά μήκος του δρόμου – ότι πολλά βρίσκονταν εκεί πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες , όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης.
Επίσης φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου εισήλθαν στη Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, το Σάββατο και επιβεβαίωσαν άμεσα την παρουσία περίπου 20 πτωμάτων με πολιτικά ρούχα και μερικά με δεμένα τα χέρια – σκηνές που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό και κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ρωσία: fake news – προβοκάτσια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε κάθε ευθύνη, λέγοντας ότι όλες οι μονάδες του «αποχώρησαν εντελώς από την Μπούτσα από τις 30 Μαρτίου», ενώ το Κρεμλίνο απέρριψε τις εικόνες φρίκης από την πόλη ως «ψεύτικες», επινοημένες καισκηνοθετημένες από την Ουκρανία. Τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια.

«Ξαφνικά εμφανίζονται στους δρόμους κείτονται ένα-ένα, αριστερά και δεξιά, κάποια κινούνται, κάποιοι δείχνουν σημεία ζωής», είπε, κάνοντας λόγο για στημένο σκηνικό από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τη «μηχανή πληροφοριακού πολέμου» του Κιέβου.

Αλλά οι δορυφορικές εικόνες Maxar με ημερομηνία 19 και 21 Μαρτίου δείχνουν ότι πολλά πτώματα βρίσκονταν στην οδό Γιαμπλόνσκα της Μπούκα το εν λόγω διάστημα.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ θα απευθυνθεί σήμερα ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μέσω Twitter η βρετανική διπλωματική αποστολή, η οποία ασκεί τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Χθες Δευτέρα ο κ. Ζελένσκι, με χακί πανωφόρι και καμουφλάζ αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε μισή ώρα στην Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή βαβέλ: Ρήγμα στην Ε.Ε.για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ: Το «μυστικό» στο δείγμα των γκάλοπ που ίσως σημαίνει ότι η διαφορά υπέρ ΝΔ είναι πιο μικρή 

Aπεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ αύριο – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago