Στον ασφυκτικό κλοιό του κορονοϊού, έχει τεθεί η χώρα με το τελευταίο κύμα της πανδημίας να αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σαρωτικό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευτεί, τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και οι θάνατοι να αυξάνονται. Οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα γι’ αυτό και ζητούν δραστικά μέτρα.
Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε «εφιαλτική» την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η τελευταία εφημερία στο νοσοκομείο ξεκίνησε χωρίς ούτε ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ και ότι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι δε θα βοηθήσει και αυτό που απαιτείται είναι να ξεκινήσουν εφημερίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το σύστημα υγείας ήταν υποστελεχωμένο χρόνια. Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιον να έρθει σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση, εννοούμε όλο το σύστημα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να γίνει ένα»,επισήμανε. Πρόσθεσε επίσης, ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα σχολεία, τα οποία χαρακτήρισε ως έναν κρίκκο στην αλυσίδα της διασποράς. «Η ιχνηλάτηση που έχουμε είναι ότι οι οικογένειες μολύνονται από τα παιδιά τους», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για μείωση της αυξητικής τάσης στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Παράλληλα, προέβλεψε μια πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και ακολούθως, εκ νέου επιτάχυνση ενώ προσδιόρισε την κορύφωση στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως.
Στο ερώτημα αν επαρκούν τα μέτρα για να υπάρξει μείωση της διασποράς, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εξαρτάται πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί. Για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. Αντίθετα, αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή».
Παναγιωτόπουλος: Έκκληση για νέα μέτρα
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Τάκης Παναγιωτόπουλος, απηύθυνε έκκληση για νέα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ανάσχεση του κύματος της πανδημίας στην χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε σε μέτρα που θα αφορούν σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς όπως είπε, μπορεί αυτοί να συμβάλλουν περισσότερο στην διάδοση του ιού, ωστόσο μεταδίδεται από όλους και σε όλους. Επιπροσθέτως, μίλησε για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα αμφιθέατρα. Επίσης, πρότεινε να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, ενώ στάθηκε και στη σημασία της ενίσχυσης των εμβολιασμών.
Αναφερόμενος στην συνολική διαχείριση της πανδημίας ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από τις αρχές του φθινοπώρου δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα» χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους κάτι που όπως είπε «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».
Λουκίδης: Να επανέλθει η μάσκα και η τηλεργασία
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, έκανε λόγο για σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων προς το παρόν, σημειώνοντας πως η Τρίτη είναι από τις πιο σημαντικές ημέρες όσον αφορά στην καταγραφή μολύνσεων καθώς τότε διενεργούνται πολλά τεστ.
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση της χώρας και είπε πως «δεν περιμένει πολλά πράγματα από αυτή την παρέμβαση», εννοώντας τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μάσκας και της τηλεργασίας.
«Η εφαρμογή της μάσκας μάς βοήθησε πέρυσι να απομειώσουμε σημαντικά και όλες τις ιώσεις. Θα πρέπει, επίσης, σε κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθει η τηλεργασία γιατί, και θα μειώσει την κινητικότητα ,και συγχρόνως θα απομειώσει την κίνηση στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν μπορεί να κλείσει η κοινωνία ξανά, αλλά δεν μπορεί και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε πίεση όλων των περιστατικών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον και τα περιστατικά και τα non Covid, τα οποία εμπιστεύονται και πάλι το ΕΣΥ».