Δώδεκα μέρες πριν αρχίσουν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη μιλάει στο politicus.gr για τα επίδικα εντός και εκτός κόμματος και προβλέπει πως η διαδικασία θα εξελιχθεί σε μια νέα αρχή για την αξιωματική αντιπολίτευση. Τάσσεται υπέρ των προτάσεων Τσίπρα για αλλαγές τονίζοντας πως απαντούν στην ανάγκη για ένα πιο δημοκρατικό κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς και επιτίθεται στην κυβέρνηση για μια σειρά επιλογών που έχουν κοστίσει στην κοινωνία και αφορούν στην πανδημία, την ακρίβεια, τις απευθείας αναθέσεις, τις συντάξεις κ.α.
Παράλληλα, περιγράφει τους όρους που οφείλει να έχει μια συνεργασία δυνάμεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ υπεραμύνεται των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τονίζοντας πως είναι το μοναδικό κόμμα που προχώρησε δημόσια στην αυτοκριτική των πεπραγμένων του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει συνεχώς την κυβέρνηση για τις επιλογές της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί από την πλευρά της για λαϊκισμό υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ισχύει αυτό, κάνετε κριτική εκ του ασφαλούς ή όντως υπάρχει άλλος δρόμος;
«Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και απαντούν στην αγωνία της αγοράς και της κοινωνίας για ανακούφιση και στήριξη. Είναι μέτρα ανάσας για τη διατήρηση της λειτουργίας της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ στο ελάχιστο δυνατό στα είδη πρώτης ανάγκης και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις. Η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας δεν είναι ουτοπία. Οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλία το απαίτησαν και το πέτυχαν σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη.
Το να μας κατηγορεί για λαϊκισμό μία κυβέρνηση που ισχυριζόταν πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι ασφαλής και πως για την αύξηση της βενζίνης παραπονιούνται μόνο όσοι έχουν Cayenne, σημαίνει πως η λέξη λαϊκισμός μάλλον έχει χάσει το νόημά της. Βεβαίως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ωστόσο, 7 και πλέον δις ευρώ για απευθείας αναθέσεις η κυβέρνηση τα βρήκε με μεγάλη ευκολία. Με χαρακτηριστική άνεση η κυβέρνηση στέρησε 1 δις ευρώ κόβοντας τη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε για να χρηματοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Οι δυσκολίες της φαίνεται πως αρχίζουν όταν πρέπει να βρει και να φορολογήσει το 1,4 δις ευρώ των «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών των εταιριών παροχής ενέργειας. Εάν μπορούσαν να είναι έστω και ελάχιστα ειλικρινείς, θα έπρεπε να πουν στην κοινωνία πως ότι συμβαίνει είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Επέλεξαν να μην στηρίξουν το ΕΣΥ για να το απαξιώσουν και να το ιδιωτικοποιήσουν, οδηγώντας στην απώλεια των ζωών χιλιάδων συνανθρώπων μας.Επέλεξαν να υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξαρτώντας μας ακόμη περισσότερο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.Επιλέγουν να αφήσουν την ελληνική κοινωνία στο έλεος της ακρίβειας καθώς δεν έχουν καμία πρόθεση να αντιταχθούν στα συμφέροντα τα οποία έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο αγώνα αισχροκέρδειας σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων».
Τι έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και μπορεί να το χρησιμοποιήσει εάν του δοθεί ξανά η λαϊκή εντολή;
«Αποδείξαμε πως η Κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι ουτοπία. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες πετύχαμε πολλά. Καταστήσαμε εκ νέου την Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, δώσαμε στη χώρα διέξοδο από τα μνημόνια, κρατώντας ταυτόχρονα την κοινωνία όρθια. Μας κόστισε, πέρα από τα όποια δικά μας λάθη και αδυναμίες, η έλλειψη συνεχούς και αδιάλειπτης επαφής του κόμματος με την κοινωνία κατά το διάστημα της διακυβέρνησής μας. Επιπροσθέτως, η αδυναμία της αποτελεσματικής επικοινωνίας των θετικών αποτελεσμάτων της πολιτικής μας, δημιούργησε έλλειμμα αξιοπιστίας. Δόθηκε έτσι πολύτιμος χώρος στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Αυτό το σύστημα, επωφελήθηκε των αδυναμιών μας και επιστρατεύοντας πρακτικές όπως τα fakenews και τη δολοφονία χαρακτήρων των στελεχών μας, πέτυχε την προσωρινή παλιννόστησή του με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας. Αντίθετα με τις προσδοκίες των αντιπάλων μας για στρατηγική ήττα μας, βρεθήκαμε στην αξιωματική αντιπολίτευση με μία ισχυρή λαϊκή εντολή. Να μεγαλώσουμε, να επικαιροποιήσουμε πέρα από τον προγραμματικό λόγο μας, τη δομή, την λειτουργία και την επικοινωνία μας με την κοινωνία. Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με το σύνολο των πολιτών που προσβλέπουν σε μία προοδευτική διακυβέρνηση η οποία θα φέρει το νέο ξεκίνημα για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και ασφαλώς και για την διαφανή και χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων. Αυτή η προσπάθειά μας υλοποιείται όλο αυτό το διάστημα και θα επισφραγιστεί και στο συνέδριο ενότητας, σύνθεσης και προοπτικής που θα διεξαχθεί από τις 14 έως και τις 17 Απριλίου».
Θα επιμείνω λίγο στο θέμα του τι μάθατε ως κόμμα καθώς υπάρχει η αίσθηση πως δεν κάνατε την αναγκαία αυτοκριτική ώστε να πείσετε εκ νέου τον κόσμο για τις προθέσεις σας. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εκμεταλλεύεται τη φθορά της κυβέρνησης. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
«Εάν ως αυτοκριτική νοείται η απολογία και η κατάθεση διαπιστευτηρίων στο σύστημα που ενοχλήσαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, φοβάμαι πως δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να την κάνουμε. Εάν πάλι ως αυτοκριτική νοείται η δημόσια εκδήλωση αυτοθαυμασμού για δήθεν “εποποιίες” στις οποίες επιδίδονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μιλάμε για μια απόλυτα σουρεαλιστική προσέγγιση της έννοιας αυτοκριτική που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Είμαστε το μοναδικό κόμμα το οποίο έκανε την αυτοκριτική του δημόσια και ανοικτά και με τις κινήσεις και με τις διαδικασίες των τελευταίων δυόμισι ετών αποδεικνύουμε πως διδαχθήκαμε και βελτιωνόμαστε μέσα από αυτή. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, αυτό που αναδεικνύουν είναι η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη προσωπικά και η αύξηση της επιρροής μας και της απήχησης των προτάσεών μας στην κοινωνία».
Οι εσωκομματικές τριβές πιστεύετε ότι έχουν συντελέσει σε αυτό το κλίμα δισταγμού που παρατηρείται σ’ ένα ευρύτερο ακροατήριο ώστε να σας εμπιστευτεί ξανά;
«Είμαστε κόμμα σμιλευμένο στο διαρκή, δημοκρατικό, ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο. Μέσα από τις διαδικασίες μας σφυρηλατούμε τη σύνθεση των επιμέρους απόψεων μας και την ενότητα μας. Κάθε πρόταση και ιδέα που συμβάλλει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανατροπή αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης και έχει ως στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα δώσει νέα ελπίδα στην κοινωνία είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, αποτελεί ευθύνη του καθενός μας στο βαθμό που του αναλογεί, η διατύπωση αυτών των ιδεών στο πλαίσιο που τους αρμόζει. Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να αδράξουν κάθε δυνατότητα που τους δίνεται ώστε να πλήξουν την αξιοπιστία των προτάσεων και των θέσεων μας και δεν είναι στις προθέσεις μας να τους προσφέρουμε σανίδα σωτηρίας».
Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίας το ΚΙΝΑΛ έχει διαμηνύσει πως ένας απ’ τους όρους που θέτει είναι η «αλλαγή πολιτικού προσωπικού». Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ;
«Προφανώς το ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως είναι σε θέση να μεταφέρει σχετική τεχνογνωσία από δικές του διαδικασίες,τις οποίες, ωστόσο, κανείς δεν έχει ακόμη αντιληφθεί. Επιτρέψτε μου,όμως, να εστιάσω σε αυτό που είναι κοινά αποδεκτό και αποτελεί πρακτική σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες. Οι κυβερνητικές συνεργασίες περνούν μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Η ουσιαστική προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης προϋποθέτει ανάλογες προγραμματικές συγκλίσεις που έχουν στο επίκεντρό τους την προοδευτική ατζέντα και ως απόλυτη προτεραιότητα τους θέτουν τη συλλογική ευημερία με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας. Αυτά είναι τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες και επ’ αυτών θα κληθούν να τοποθετηθούν με σαφήνεια όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».
Σε λίγες μέρες αρχίζει το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι περιμένετε απ’ αυτό την ώρα που τα εσωκομματικά πνεύματα είναι οξυμένα με αφορμή και τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή αρχηγού και κεντρικής επιτροπής από τη βάση. Πώς ακούτε την αντίθετη άποψη που υποστηρίζει ότι οδηγείστε σε μια οριστική αλλοίωση της ταυτότητας του κόμματος;
«Θα είναι ένα συνέδριο ενότητας και σύνθεσης. Ένα πολιτικό γεγονός που θα αποτελέσει νέα αρχή για το κόμμα μας και θα δώσει νέα ώθηση στο όραμά μας για τη δημιουργία του πιο δημοκρατικού κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς. Ενός ελκυστικού, ανανεωμένου πολιτικού φορέα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας. Ενόψει του συνεδρίου έχουν διατυπωθεί και ενδεχομένως να διατυπωθούν και αρκετές ακόμη,προτάσεις και ιδέες, τις οποίες θα επεξεργαστούμε και θα συζητήσουμε στο πλαίσιο των διαδικασιών μας. Οι προτάσεις του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα εδράζονται στη συνειδητοποίηση της νέας αυτής πραγματικότητας και απαντούν στις προκλήσεις που αναγνωρίζουμε πως αντιμετωπίζει το κόμμα μας. Μέσα από την εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη μας, την ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών στο 50%, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών μας μέσα από την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συμμετοχή, αυξημένη λογοδοσία και ακόμη πιο δημοκρατική λειτουργία του κόμματος μας. Οι καταστατικές αλλαγές που αυτές οι προτάσεις συνεπάγονται δεν αλλοιώνουν την ταυτότητά μας. Αντίθετα, επικαιροποιούν το αξιακό και ιδεολογικό φορτίο μας και προωθούν αποτελεσματικά τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο μας. Μέσα από τέτοιες ριζοσπαστικές μεταβολές μπορούμε να ανταποκριθούμε στη νέα πραγματικότητα και να τη διαμορφώσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών που προσβλέπουν σε εμάς».
Αλ. Φλαμπουράρης: Η εκλογή πρόεδρου και Κ.Ε. στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπόθεση των πολλών
Πώς την πάτησε η κυβέρνηση με τη «Συναυλία Ειρήνης»