Tον είχαν χαρακτηρίσει προεκλογικά φαφλατά και γκαφατζή. Οταν για παράδειγμα έδειξε να μην γνωρίζει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης αν το κόμμα του, οι Πράσινοι, είναι υπέρ της απελευθέρωσης του Τζούλιαν Ασάνζ. Ή όταν σε ένα προεκλογικό του σποτ μιλούσε για τον… εκδημοκρατισμό και ελευθέρωση του κρατιδίου της Θουριγγίας.
Ο υπουργός Οικονομίας και κλιματικής κρίσης Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι ο καθρέφτης της μετάλλαξης του κόμματός του από ένα κόμμα θέσεων σε ένα επικοινωνιακό κέλυφος, που ντύνεται ανάλογα με τις επιταγές της… μόδας.
Αυτή τη φορά φαίνεται να τον γλυτώνει ο… Βλαντίμιρ Πούτιν από μια γελοιοποίηση, που ταυτόχρονα θα σήμαινε και την «αποβιομηχάνιση» της Γερμανίας, καθώς αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων της χώρας.
Σε μια επίδειξη φτηνού πολιτικού «ανδρισμού» ο ανυποχώρητος Χάμπεκ μεγαλόστομα αποκάλεσε το σχέδιο της Μόσχας να χρεώνει ρούβλια για το ρωσικό αέριο ως «απαράδεκτο» και προκάλεσε πανικό στο οικονομικό κατεστημένο της χώρας, που άρχισε να φοβάται τα χειρότερα, από αυτούς τους λεονταρισμούς, την ώρα που στις διεθνείς αγορές οι τιμές του φυσικού αερίου έπαιρναν και πάλι την ανιούσα. Αυτά συνέβησαν την Τετάρτη, την οποία και διαδέχτηκε μια ακόμα πιο νευρική Πέμπτη.
Μια λύση για όλους
Τελικά την Παρασκευή, η ρωσική κυβέρνηση παρουσίασε μια λύση, που θα επιτρέψει όπως όλα δείχνουν και στις δύο πλευρές να σώσουν τα προσχήματα και την αξιοπρέπειά τους. Οι εταιρείες από «μη φιλικά κράτη» στη Δύση πρέπει να διατηρούν λογαριασμό στην Gazprombank—η οποία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων. Μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ευρώ ή σε δολάρια. Στη συνέχεια, η τράπεζα μετατρέπει το ποσό σε ρούβλια, αγοράζει το νόμισμα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και στη συνέχεια μεταφέρει τα χρήματα στην Gazprom.
Μέχρι στιγμής, οι (δυτικοί) εισαγωγείς φυσικού αερίου μπορούσαν να μεταφέρουν πληρωμές σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα, αλλά στη συνέχεια να μπλοκάρουν το ποσό έτσι ώστε η Gazprom να μην μπορεί να πάρει τα χρήματα. Η πίσω πόρτα ήταν κλειστή. Τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξακολουθούν να βρίσκονται δεσμευμένα. Τώρα προφανώς το τηλεφώνημα Πούτιν-Σολτς γέννησε τη μαγική φόρμουλα. Αν και μόλις το καταλάβει ο «θείος Τζο» μπορεί να αρχίσουν και πάλι οι πιέσεις…
Το επόμενο χτύπημα ήρθε από το Κατάρ
Ο Χάμπεκ μπορεί τώρα να αναπνεύσει με ανακούφιση και να μπαλώσει την άλλη τρύπα, που άφησε ορθάνοιχτη στο Κατάρ, όπου αγνοώντας το… παρελθόν του και τους «αγώνες» του για ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες του Κόλπου, εμφανίστηκε ως ευτυχής επαίτης, που κατάφερε να ζητιανέψει μερικά ακόμα κυβικά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή.
Μόνο που οι Καταριανοί άρχισαν να τον τρολάρουν. Τα συμβόλαια θα είναι με τους δικούς μας όρους -λένε- και θέλουν χρόνο να ετοιμαστούν, η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας για να φτιάξει λιμάνια που δεν έχει, οι πελάτες της Ασίας δε μπορούν να πεταχτούν από τη μια μέρα στην άλλη.
Ετσι αφού ο Γερμανός υπουργός έφαγε και από εκεί την σφαλιάρα του, τώρα ξέχασε τα περί άμεσης λύσης και μιλά για μια μακρόπνοη συνεργασία. Αυτός που θα καταργούσε τα ορυκτά καύσιμα. Εισάγοντας τώρα σχιστολιθικό (fracking) αέριο από τις ΗΠΑ, που κάποτε έδινε «μάχες» για την καταδίκη του ως «βρώμικου και επικίνδυνου».
Ευτυχώς μπορούν να κατηγορούν τη Μέρκελ
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που κατακεραυνώνουν τώρα την Ανγκέλα Μέρκελ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που φυσικά τις επαινούσαν τότε για τη διορατικότητά τους, δεν βρίσκουν να πουν κουβέντα για τις φαιδρότητες και τις διαρκείς αντιφάσεις του σημερινού υπουργού, που ανέλαβε να κηρύξει και το φινάλε της κλιματικής κρίσης.
Το κλασσικό ρητό «η εμπιστοσύνη είναι καλή, ο έλεγχος είναι καλύτερος» ανασύρεται για να στηλιτεύσει μόνο πρακτικές του παρελθόντος. Στον Χάμπεκ και φυσικά στον Τζο Μπάιντεν υπάρχει τυφλή εμπιστοσύνη. Οι αποφάσεις τους και οι εξαγγελίες τους προκαλούν ρίγη ενθουσιασμού στους «ανθρωπιστές».
Κυρώσεις για την ειρήνη, όπλα για τον πόλεμο
Το σίγουρο είναι ένα. Η Δύση υπερηφανεύεται περαιτέρω για τις κυρώσεις που υποτίθεται θέλουν να κάνουν τη Ρωσία να σταματήσει αυτό τον απαράδεκτο πόλεμο, ο Τζόνσον «δανείζει» όπλα με το τσουβάλι στην Ουκρανία για να μην σταματήσει τον πόλεμο και η Μόσχα βρήκε έναν μηχανισμό για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Όπλα συνεχίζει να δίνει και η Γερμανία, απλά το κάνει διακριτικά. Να μην το μάθει η… γειτονιά. Οι Ρώσοι δηλαδή και «ακυρώσουν» με πυραύλους κανένα μυστικό δρομολόγιο.
Παρεμπιπτόντως. Η Μόσχα κατάφερε να αποκαταστήσει κάποιες από τις ζημιές των τελευταίων εβδομάδων. Ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο: ένα ευρώ κόστιζε την Παρασκευή περίπου 93 ρούβλια, όσο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Πριν ανακοινώσει ο Πούτιν ότι το φυσικό αέριο ήταν διαθέσιμο μόνο για ρούβλια, η ισοτιμία ήταν 1 προς 145. Η διαπραγμάτευση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας ξεκίνησε ξανά κανονικά. Εν μέσω του οικονομικού πολέμου, υπάρχει μια συμφωνία κυρίων: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ρέουν, οι Γερμανοί θα πληρώνουν και ο Χάμπεκ θα μαθαίνει…
Τι συμβαίνει με τη Gazprom και το φυσικό αέριο στη Γερμανία
Σηματοδοτούν τα 15 δισ. κυβικά LNG των ΗΠΑ την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ;
Το θέμα ενός ενεργειακού εμπάργκο προς τη Ρωσία προκαλεί «πόλεμο» μεταξύ των Γερμανών οικονομολόγων