Κόσμος

Το Πεκίνο κάνει τον… Κινέζο στις εκκλήσεις της ΕΕ για καταδίκη της Ρωσίας, που κλείνει «δουλειές» με την Ινδία

Οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις προς την Κίνα να αξιοποιήσει την επιρροή της απέναντι στην Ρωσία για έναν άμεσο τερματισμό του πολέμου, κυριάρχησαν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Πεκίνο, με την ηγεσία τη ΕΕ πάντως να αποφεύγει να προχωρήσει σε προειδοποιήσεις ή απειλές απέναντι στην μεγάλη ασιατική χώρα με την οποία την συνδέουν άλλωστε σημαντικοί εμπορικοί δεσμοί.

«Η διεθνής κοινότητα, και συγκεκριμένα η Κίνα και η ΕΕ, έχουν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν τη συνδυασμένη επιρροή και τη διπλωματία τους για να τερματίσουν τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη σχετική ανθρωπιστική κρίση», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ μετά από τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Στη συνομιλία με τον Λι συμμετείχε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ακολούθησε μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βαραίνει επικίνδυνα στις στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, ειδικά μετά τις απειλές των ΗΠΑ προς την κινεζική ηγεσία και επισκιάζει την εικονική σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί ως διάσκεψη για εμπορικά θέματα και την κλιματική αλλαγή.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη καταδικάσει την ρωσική εισβολή

Η ηγεσία στο Πεκίνο δεν έχει ακόμη καταδικάσει την ρωσική εισβολή και φυσικά ούτε σήμερα έκανε κάτι τέτοιο. Από την άλλη η Κίνα προσφέρεται ως ουδέτερος μεσολαβητής, αλλά τα ελεγχόμενα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική γραμμή – και επικρίνουν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Σι εξέφρασε την ελπίδα του στη σύνοδο κορυφής η ΕΕ να αποφύγει να υποκύψει πλήρως στην επιρροή των ΗΠΑ σε σχέση με την πολιτική της απέναντι στην Κίνα. Εξέφρασε την ελπίδα η ευρωπαϊκή πλευρά να «έχει μια ανεξάρτητη αντίληψη για την Κίνα και να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική απέναντι της».

Ο επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, Γουάνγκ Λουτόνγκ, έγραψε στο Twitter, ότι οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο συμφώνησαν «να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του «αντιτίθεται τόσο σε έναν θερμό όσο και σε έναν ψυχρό πόλεμο», αλλά και κατά «του διχασμού του πλανήτη σε μπλοκ και στρατόπεδα».

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, σημαντικότερος από την Ρωσία αν εξαιρέσει κανείς τον τομέα της ενέργειας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ήδη ψυχρανθεί πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, εν μέρει λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά του Πεκίνου για διακρίσεις κατά των Ουιγούρων.

Το συγκρατημένο ύφος των Μισέλ και φον ντερ Λάιεν απηχεί το πρόβλημα της ηγεσίας της ΕΕ, που δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση να επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με το Πεκίνο, φέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην οικονομία των χωρών της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί την Πέμπτη η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ανατολική Κίνα, όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τονίστηκε ότι η κινεζο-ρωσική συνεργασία είναι «απεριόριστη».

Στην Ινδία ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας – Κίνα και Ινδία δεν ευθυγραμμίζονται με τη Δύση

Ο Σεργκέι Λαβρόφ βρέθηκε την Παρασκευή στην Ινδία σε μια χώρα που επίσης έχει αποφύγει να καταδικάσει την ρωσική εισβολή και να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Εκτιμούμε ότι η Ινδία αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση στο σύνολό της και όχι με μονόπλευρο τρόπο», είπε ο Λαβρόφ στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα στους τομείς της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, του διαστήματος, της φαρμακευτικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν επεκταθεί αλλά ότι θα έχουν λεπτομερείς συζητήσεις για το συνεχιζόμενο «δύσκολο διεθνές περιβάλλον». «Η Ινδία, όπως γνωρίζετε, ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης διαφορών και διαφορών με διάλογο και διπλωματία».

Η Δύση επικρίνει την Ινδία για τη στάση της, αλλά η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο διπλασιασμού των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Ινδία συμφώνησε να αγοράσει 45.000 τόνους ρωσικού ηλιελαίου για παράδοση εντός Απριλίου, μετά τη διακοπή των προμηθειών από την Ουκρανία, υπερδιπλάσιο από τον μηνιαίο μέσο όρο πέρυσι. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, προσφέρει στην Ινδία σημαντικές εκπτώσεις —έως και 35 δολάρια ανά βαρέλι, στις τιμές δηλαδή πριν από τον πόλεμο, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία επέκριναν την Ινδία

Οι δύο χώρες, οι οποίες διατηρούν στενούς δεσμούς για δεκαετίες, φέρονται να συνεργάζονται για έναν μηχανισμό πληρωμής ρουπίων-ρουβλίου για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων. Η κίνηση έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία επέκριναν την Τετάρτη την Ινδία, με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο να δηλώνει: «Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και να μην χρηματοδοτήσουμε και να βοηθήσουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ινδία ήταν «κάπως ασταθής» όσον αφορά τη Ρωσία.

Το Νέο Δελχί, πάντως θεωρεί τη Ρωσία ως «παραδοσιακή και δοκιμασμένη στο χρόνο φίλη χώρα», και προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του βασικού στρατιωτικού υλικού του, όπως τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, τα ρωσικά άρματα μάχης T-90 αποτελούν το στήριγμα του ινδικού στρατού και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG και Sukhoi διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο οπλοστάσιο της πολεμικής αεροπορίας. Η Ινδία άρχισε πρόσφατα να λαμβάνει παραδόσεις από τη Ρωσία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που συμφώνησε να αγοράσει για περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2018, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Η χώρα της Νότιας Ασίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, είναι σημαντικός καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου. Το συνολικό ετήσιο διμερές εμπόριο ανέρχεται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, με πολύ μικρότερες ποσότητες φαρμακευτικών προϊόντων, τσαγιού και καφέ να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην Ινδία ταξίδεψε πάντως και η Βρετανή ΥΠΕΞ Λιζ Τρας με στόχο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, να υπογραμμίσει σε συναντήσεις της με Ινδούς αξιωματούχους τη «σημασία των δημοκρατιών να συνεργάζονται για να αποτρέψουν τους επιτιθέμενους».

H κυρία Τρας πάντως δεν προβλεπόταν να γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μια τιμή που επιφυλάχθηκε ωστόσο στον Σεργκέι Λαβρόφ, στέλνοντας ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για τις ινδικές προτεραιότητες. Ο κ. Λαβρόφ εκφράστηκε βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα βρουν τρόπους για να παρακάμψουν τις «παράνομες» δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Ειδήσεις σήμερα

Απειλές – Μόσχας και για τα σιτηρά: «Εξαγωγές μόνο στους φίλους μας»

Τα διλήμματα της Δύσης και τα στοιχήματα για τις επόμενες κινήσεις Πούτιν

Το μέτωπο Κίνας Ρωσίας διατηρείται ενώ η Ευρώπη βυθίζεται στην ανασφάλεια και οι ΗΠΑ απλώς… προεδρεύουν

Η Δύση «ξανασχεδιάζει» την παγκοσμιοποίηση, γιατί η κατάργησή της θα κοστίσει 3 τρισ. δολάρια

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago