Ενέργεια

Τι συμβαίνει με τη Gazprom και το φυσικό αέριο στη Γερμανία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ρωσική εταιρεία εγκαταλείπει την θυγατρική της στη Γερμανία σε ένα ακόμη κεφάλαιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης στον ενεργειακό τομέα.

Η Gazprom αποχωρεί από τη γερμανική Gazprom Germania και άλλες εταιρείες όπως η Gazprom Marketing & Trading, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η γερμανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η Gazprom και το φυσικό αέριο στη Γερμανία

Οι δραστηριότητες της Gazprom Germania, της οποίας ο ρωσικός κολοσσός ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης, περιλαμβάνουν εμπόριο, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου, ενώ προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ανακοινώσεις αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Νωρίτερα, η ρωσική κρατική εταιρεία επανέλαβε ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ενώ οι κινήσεις αυτές έρχονται στη σκιά της απαίτησης Πούτιν να πληρώνονται οι αγορές αερίου σε ρούβλι και όχι δολάριο ή ευρώ.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός καθησυχάζει ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Δύση να παραμένει επιφυλακτική αναζητώντας παράλληλα τρόπους για άρση του αδιεξόδου καθώς εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 40%.

Στο μεταξύ, η Ρωσία διαμηνύει (μέσω του ο εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ,) ότι δεν θα διακόψει την τροφοδοσία από σήμερα καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή χωρίς όμως να αποκλείσει πως «αν αλλάξουν οι συνθήκες» τότε «μπορεί να αλλάξει και η συγκεκριμένη απόφαση».

Με το διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Πούτιν το αίτημα ενεργοποιείται άμεσα, από την 1η Απρίλιου. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.

Εδώ ίσως κρύβεται και το «κλειδί» για να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Η Ε.Ε. θα πληρώνει με ευρώ την Gazprombank (βρίσκεται εκτός των αποκλεισμένων απ΄το σύστημα SWIFT Ρωσικών Τραπεζών) και η τράπεζα με τη σειρά της θα πληρώνει σε ρούβλια τη Ρωσία.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες και ώρες από τη Μόσχα μας κάνουν να καταλάβουμε ότι, τελικά, οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ στη Gazprombank και εκείνη θα τα μετατρέπει σε ρούβλια» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπάρμπαρα Πομπίλι.

Με τη διαδικασία να παραμένει στον «αέρα» η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε πως «οι πληρωμές πραγματοποιούνται σήμερα με βάση τα ισχύοντα συμβόλαια και αυτό θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ημέρες». Το θέμα  Gazprom και  φυσικό αέριο στη Γερμανία παραμένει ανοιχτό…

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago