Πολιτική

Θα γίνει ο Βελόπουλος, ο «Καμμένος» του Μητσοτάκη;

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην κερδίσει το κόμμα του την αυτοδυναμία και ν’ αναγκαστεί να προσφύγει στη λογική των μετεκλογικών συνεργασιών.

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που ειρωνευόταν τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «γαλοπούλες που βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» όταν ο τελευταίος είχε καταθέσει επίσημα το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν έγκειται πλέον στο αν ο πρωθυπουργός υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του τότε, εξάλλου πολλά έχουν συμβεί από εκείνη τη συνεδρίαση στη Βουλή τον Δεκέμβριο και ο πόλεμος αποτέλεσε τον βασικό καταλύτη των εξελίξεων.

Το ζήτημα είναι με ποιον δύναται να συνεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έρθει εκείνη η ώρα από τη στιγμή που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛΛ, το κάθε κόμμα με τον δικό του τρόπο έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο από πλευράς τους. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, ωστόσο κάθε σενάριο βασίζεται στα υπάρχοντα δεδομένα.

Ο μοναδικός που φαίνεται λογικά διαθέσιμος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, της Ελληνικής Λύσης. Ένας σχηματισμός δεξιότερα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που ήρθε να καλύψει εν πολλοίς το κενό που άφησε πίσω του ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4,8%, και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άτομα που κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές ενώ έχουν και σαφή φιλορωσική στάση στο θέμα της Ουκρανίας.

Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Βελόπουλος (μαζί με τους Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη) ανδρώθηκαν πολιτικά στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και σχεδόν μαζί αποχώρησαν για τη Ν.Δ. την περίοδο των μνημονίων. Ο κ. Βελόπουλος έμεινε στο κόμμα για μια τριετία (2012-2015) πριν αποχωρήσει και δημιουργήσει την Ελληνική Λύση γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα εξέφραζε έναν χώρο που είχε «ψωμί», έπειτα από τη συνεργασία των ΑΝΕΛΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση τού βγήκε.

Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλο πλέον και χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς. Το 2019 καλλιέργησε στα μέσα ένα κεντρώο, φιλοευρωπαϊκό προφίλ μακριά από ακρότητες, χτίζοντας το επιτελικό κράτος του με στελέχη που δεν προέρχονταν από την παραδοσιακή Δεξιά αλλά από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κλπ. Και μπορεί να υπουργοποίησε και να έδωσε θέσεις σε πολιτικούς που στο παρελθόν είχαν φλερτάρει ή συμμετάσχει με την ακραία Δεξιά, ωστόσο οι κραδασμοί που προκάλεσαν αυτές οι κινήσεις με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο απορροφήθηκαν.

Τί θα συμβεί όμως τώρα, όταν στο παρελθόν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που καλλιεργούσε επιμελώς η Ν.Δ. ήταν η μομφή προς την Κουμουνδούρου ότι συγκυβέρνησε με τους ακραίους των ΑΝ.ΕΛΛ.;

Μνημόνια πλέον δεν υπάρχουν ώστε να προταθεί -πειστικά ή όχι δεν έχει και τόση σημασία- ο εθνικός στόχος να ξεφύγει η χώρα της μέγγενης των δανειστών.

Υπάρχει πάντα βέβαια η νέα οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω πολέμου και ως συνέχεια της πανδημίας και αυτό θα μπορούσε να είναι το κύριο επιχείρημα, συνοδευόμενο από το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» – όπου χάος για τη Ν.Δ. βλέπε ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά θα υπάρχει και μια πραγματικότητα που λέει ότι η Ν.Δ. θα συνεργαστεί μ΄ έναν πολιτικό ο οποίος μεταξύ άλλων στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής, του χημικού ευνουχισμού των παιδεραστών, ο οποίος έχει έντονο αντιμεταναστευτικό και προσφυγικό λόγο και ο οποίος θεωρεί τον θεωρητικό της Χούντας, Γεωργαλά, ως έναν απ’ τους «πνευματικούς του δασκάλους».

Μητσοτάκης: Παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας  – «Oχι» σε αλλαγή εκλογικού νόμου- Στη φαρέτρα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ανδρουλάκης: «Δεν θα δώσω σωσίβιο στον κ. Μητσοτάκη»

Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago