Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας την εξέταση της επικινδυνότητας για τις χώρες της ΕΕ δεδομένης της εξάρτησης τους από το φυσικό αέριο που βρίσκεται στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη που απειλεί την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ακόμα και με πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά,
“Στην Ευρώπη δεν επιζητούμε την κλιμάκωση των κρίσεων, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κρατάει από τις αναγκαίες προβλέψεις που πρέπει να ληφθούν σε κάθε τέτοια περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι καταγεγραμμένη από όλους, όπως και οι δυσκολίες στην εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού εμπάργκο στο Κρεμλίνο. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί, είναι τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα ως μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων. Είναι έτοιμη η ΕΕ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι αν ναι, ποιες είναι οι σχετικές προβλέψεις. Αν υπάρχει ή υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός, θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν δικό μας οδικό χάρτη για ταχύτερη απεξάρτηση από το Κρεμλίνο και την ντροπιαστική χρηματοδότηση της αιματοχυσίας Ουκρανών αλλά και Ρώσων για τα αδιέξοδα της Ρωσικής εξουσίας;“
Ακολουθεί όλη η ερώτηση:
«Με δεδομένα, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, τη συνεχή χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πληρώνοντας υπερβολικά υψηλά ποσά στην Ρωσία για τη προμήθειά ορυκτού αερίου και τέλος το ότι η Ρωσία προβάλλει εξωφρενικές απαιτήσεις όπως οι πληρωμές του αερίου σε ρούβλια και φτάνει ακόμα και σε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Ερωτάται η Επιτροπή
Αν έχει προβεί σε εκτίμηση επικινδυνότητας με βάση τον Κανονισμό 994/2010 (άρθρο 9 παράγραφος 1 σημείο γ) στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει μονομερώς την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς και για το χρόνο και τα βήματα που θα απαιτηθούν για να αντιμετωπιστεί μία τόσο μεγάλη διαταραχή στην παροχή φυσικού αερίου;
Προτίθεται να θέσει υπόψη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την εκτίμηση επικινδυνότητας εφόσον υπάρχει;
Σε αυτή τη περίπτωση προτίθεται να κηρύξει την Ένωση σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βάση του άρθρου 11 του Κανονισμού και να πάρει μέτρα βάση του άρθρου 122 της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ;»
Ειδήσεις σήμερα:
Οι μπίζνες του πολέμου: Ενέργεια και άμυνα made in USA αποφασίζει η Ε.Ε.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία και το χαμένο πλεονέκτημα του λιγνίτη