Χωρίς διεθνή αλληλεγγύη, η κρίση εκτοπισμού της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική καταστροφή, τόνισε ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ανέφερε τα εξής:
«Από τις 24 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Μέσα σε έναν μήνα, πολλοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί. Οικογένειες έχουν διαλυθεί. Εάν δεν τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, αυτός ο ανείπωτος πόνος και ο μαζικός εκτοπισμός των ανθρώπων απλά θα χειροτερεύει» σημειώνει ο Γκράντι για να προσθέσει τα εξής:
»Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται αδιανόητος πόνος που όλο και μεγαλώνει καθώς αυξάνονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες. Η ένταση των εχθροπραξιών συνεχίζει να προκαλεί μεγάλης κλίμακας εκτοπισμό, ενώ ταυτόχρονα επιτείνει τα δεινά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους ή όσους δεν μπορούν να διαφύγουν από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
»Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, βασικές υπηρεσίες και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές έχουν γίνει συντρίμμια, αναγκάζοντας κάποιους ανθρώπους να πίνουν το νερό της βροχής και του λιωμένου χιονιού και αποκόπτοντας την προμήθεια φαγητού και φαρμάκων. Μέσα στην Ουκρανία παραμένει επείγουσα η ανάγκη για τη διάνοιξη ασφαλών περασμάτων και την εξασφάλιση επαρκών εγγυήσεων ασφαλείας για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού. Παρομοίως, η διανομή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει επικίνδυνη και δύσκολη».
Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως η Ύπατη Αρμοστεία, που βρίσκεται στην Ουκρανία εδώ και 30 χρόνια, δεν πρόκειται να φύγει και όποτε και όπου είναι εφικτό, σε συντονισμό και μαζί με άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεχίζει να συμμετέχει στις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές και να στηρίζει τις προσπάθειες των ουκρανικών αρχών παρέχοντας καταλύματα έκτακτης ανάγκης, οικονομική βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.
«Έξω από την Ουκρανία, έχουμε ενισχύσει όλες τις ομάδες μας και την ανθρωπιστική μας ανταπόκριση για να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις των χωρών που δέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία στην παροχή κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας. Στηρίζουμε επίσης της αρχές για να ενισχυθεί η δυνατότητά τους για φιλοξενία νέων αφίξεων. Το θερμό καλωσόρισμα και η οργανωμένη υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων είναι αξιοσημείωτα και αξίζουν την αναγνώριση και ευγνωμοσύνη μας» αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.
Αλλά τονίζει πως η Υ.Α. έχει επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για κάποιες ομάδες ανάμεσα στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την Ουκρανία, κάτι που μας προκαλεί τεράστια ανησυχία. «Είναι πολύ σημαντικό να τεθούν σε λειτουργία μέτρα για τον ταχύ εντοπισμό, τον περιορισμό και την ανταπόκριση στους κινδύνους έμφυλης βίας, εκμετάλλευσης, κακοποίησης και εμπορίας των γυναικών και των κοριτσιών. Είναι επίσης γεγονός ότι τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά και οι πρόσφυγες που είναι ΛΟΑΤΚΙ+, ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρίες, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυξημένους κινδύνους για την προστασία τους».
Σε αυτό το σημείο επισημαίνει πως «χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών έχουν επίσης αφήσει τη χώρα εξαιτίας του πολέμου μαζί με τους Ουκρανούς, ενώ ανάμεσά τους κάποιοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας ή κινδυνεύουν να γίνουν ανιθαγενείς. Πολλοί έχουν φτάσει σε ασφαλείς τοποθεσίες ή επέστρεψαν στις πατρίδες τους, ωστόσο υπάρχουν συστηματικές αναφορές για άνιση ή διακριτική μεταχείριση.
»Ακόμα και μία περίπτωση ρατσιστικής ή διακριτικής μεταχείρισης να υπάρξει, που να εμποδίσει έναν άνθρωπο να ξεφύγει από τη βία ή να έχει πρόσβαση στο άσυλο και την ασφάλεια, είναι πολύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές μέσα στην Ουκρανία και στα γειτονικά κράτη για να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι εγκαταλείπουν το ίδιο καθεστώς βίας και την τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία, θα έχουν πρόσβαση στην ίδια ασφάλεια και προστασία».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι γειτονικές χώρες έχουν κρατήσει τα σύνορά τους ανοιχτά και καλωσορίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει για πρώτη φορά το καθεστώς Προσωρινής Προστασίας. Με συγκινεί επίσης η εξαιρετική συμπόνια που έχουν επιδείξει όσοι συνδράμουν σε τοπικό επίπεδο αλλά και οι παγκόσμιοι υποστηρικτές καθώς βοηθούν τους ανθρώπους που φεύγουν από τις συγκρούσεις μέσα από την παροχή στέγης, μεταφορικών μέσων, φαγητού, δωρεών σε χρήμα και σε είδος. Είναι απίστευτα ενθαρρυντικό να βλέπεις αυτή την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από τα κράτη και τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
»Αυτό το επίπεδο αλληλεγγύης θα πρέπει να θέσει το παράδειγμα για όλες τις προσφυγικές κρίσεις. Ακόμα και όσο επιδεινώνεται η κρίση στην Ουκρανία, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τα εκατομμύρια ακόμα παιδιά, γυναίκες και άντρες που εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις, τις διώξεις, τη βία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη – σε υπερβολικά πολλές περιοχές – η καταστροφή που επιβάλλεται σε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους είναι εξίσου πραγματική και εξίσου βάναυση. Το δικαίωμα να αναζητάς και να λαμβάνεις άσυλο είναι οικουμενικό. Δεν εξαρτάται από το χρώμα του δέρματός σου, την ηλικία σου, το φύλο, τα πιστεύω ήτον τόπο γέννησής σου. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των προσφύγων δεν χωράει ερμηνείες ούτε διαπραγματεύσεις»
«Αυτή η κρίση θα μας θέσει ενώπιον προκλήσεων. Η δυναμικότητα των γειτονικών χωρών που δέχονται πρόσφυγες τίθεται ήδη υπό πίεση. Μια παρατεταμένη σύγκρουση με τα χαρακτηριστικά της βάναυσης έλλειψης σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως την έχουμε δει τον τελευταίο μήνα, μπορεί να σκοτώσει, να τρομοκρατήσει και να εκτοπίσει εκατομμύρια ακόμα. Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί αυτή η κρίση είναι να τερματιστεί ο πόλεμος. Αλλά όσο συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ξεριζώνονται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι άνθρωποι που τους υποδέχονται χρειάζονται και αξίζουν την υποστήριξή μας. Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια– για τις χώρες, τους πρόσφυγες, τις τοπικές κοινωνίες – και καλώ τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει ότι αυτή θα είναι διαθέσιμη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστιο πόνο αλλά έχει επίσης εμφυσήσει πράξεις θάρρους, γενναιοδωρίας και ανθρωπιάς. Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί η συνεχής στήριξη των αθώων θυμάτων του, εάν θέλουμε να εμποδίσουμε αυτή την κρίση από το να μετατραπεί σε καταστροφή» καταλήγει.
Τα πέντε σενάρια για το μέλλον του Πολέμου στην Ουκρανία
Οι πολίτες λένε όχι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, δεν δικαιώνουν τις κινήσεις Μητσοτάκη
Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια – Πού διαφωνούν Βόρειοι και Νότιοι
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…