Οικονομία

Τριήμερο 25ης Μαρτίου: Ξέμειναν από ηλιέλαιο οι ταβέρνες – «Γονατίζει» πάλι η εστίαση

“Με πήρε ένα συνάδελφος τηλέφωνο και μου ζήτησε  λάδι για να ανοίξει το μαγαζί του για το τριήμερο. Δεν φέρνουν λάδι οι εταιρείες. Έχει μπει πλαφόν,  δεν φέρνουν λάδι στα μαγαζιά .Η τιμή έχει φτάσει στο θεό, την οποία δεν μπορούμε να  την απορροφήσουμε . Στα 6 τηγανίσματα σημαίνει ότι θέλω 3  ευρώ με 3,50 ευρώ μόνο για να τηγανίσω μια μερίδα “.

Οι επαγγελματίες εκφράζουν φόβο ότι τη καλοκαιρινή περίοδο που έρχεται θα δυσκολευτούν να δουλέψουν τα καταστήματα τους και αναζητούν εναλλακτικούς για τα τηγανιτά πιάτα στο μενού τους, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ .

Οι τιμές «φωτιά» που έχει φέρει το κύμα ακρίβειας στο ηλιέλαιο, όπως αναφέρουν καταστηματάρχες, καθιστούν πλέον αποτρεπτικό το κόστος για τα αγαπημένα τηγανητά των πελατών. Πολλοί μάλιστα ενδέχεται να αφαιρέσουν από τους καταλόγους τους τηγανιτές πατάτες, καλαμαράκια και κολοκυθάκια. Διαφορετικά, οι καταστηματάρχες – σύμφωνα με την ΕΡΤ – θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές και ενδεχομένως αυτό να έχει και μείωση στην πελατεία τους.

«Φτάσαμε σήμερα να αγοράσουμε 32,50 ευρώ το 10λιτρο που το αγοράζαμε 14,5 ευρώ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να βγάλουν από το μενού ότι έχει σχέση με τηγανιτό» τόνισε -μεταξύ άλλων- επιχειρηματίας της εστίασης στην Χαλκιδική, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει γίνει απαγορευτικό το ηλιέλαιο.  Ή πρέπει να πέσουν οι τιμές ή πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική για να συνεχίσουμε να τηγανίζουμε. Αλλιώς δεν έχει νόημα το να πουλάω ένα προϊόν το οποίο το βάζω από το τσέπη μου. Εμείς  εάν ανεβάσουμε τις τιμές στα μενού, ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει καθώς οι μισθοί παραμένουν ίδιοι», τόνισε άλλος καταστηματάρχης στην ΕΡΤ.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης στο GRTimes όπου αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις να κοπούν τελείως τα τηγανητά φαγητά.

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ταβέρνες, εστιατόρια ή ταχυφαγεία βρίσκουν πολύ δύσκολα ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις είτε να μειώσουν τα τηγανητά φαγητά είτε να τα βγάλουν εκτός καταλόγου. Οι τηγανητές πατάτες είναι τεράστιο πρόβλημα και μία εναλλακτική είναι να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Το δεκάλιτρο ηλιέλαιο είχε αρχική τιμή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία γύρω στα 14 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 30 ευρώ, εξαιτίας και της τεράστιας έλλειψης. Οπότε, αρκετοί επαγγελματίες θα μπουν στην διαδικασία να σταματήσουν τα τηγανισμένα, διότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση ελαιόλαδο».

Όλα έχουν παγώσει λόγω του πολέμου

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα υπάρχουν στον τουρισμό, λέγοντας: «Όλα έχουν παγώσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται στον «αέρα». Οι κρατήσεις είναι στάσιμες αυτή την περίοδο. Η εξάρτηση που είχαμε ως Νομός Χαλκιδικής από τους Ρώσους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πριν 6-7 χρόνια. Όμως, αρκετά μέρη της, όπως η Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος που ήταν πόλος έλξης για Ρώσους, αλλά και Ουκρανούς τουρίστες θα πληγούν οικονομικά, λόγω του Πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία».

Πλαφόν σε ηλιέλαια και άλευρα βάζει γνωστό σούπερ-μάρκετ για να μην υπάρξουν ελλείψεις

Έρχονται αυξήσεις – «φωτιά» σε ηλιέλαιο, ζάχαρη και αλεύρι

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago