Μία οδυνηρή έκπληξη για την κυβέρνηση έκρυβε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία – νωρίτερα το Μαξίμου είχε «παγώσει» και από τα ευρήματα της έρευνας ως προς τις εκλογικές τάσεις, που έφερναν τη ΝΔ στο 27%.
Σύμφωνα λοιπόν με το γκάλοπ, που δημοσίευσε το βράδυ της Πέμπτης το Μέγκα, οι Έλληνες πολίτες καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και συμφωνούν με την επιβολή κυρώσεων, αλλά αποδοκιμάζουν την απόφαση, που έλαβε «προσωπικά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για αποστολή όπλων στο πολεμικό μέτωπο.
Πρόκειται για ηχηρή αποδοκιμασία στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος παρέκαμψε μάλιστα κάθε διαδικασία συνεννόησης με την αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και τα κυβερνητικά όργανα και έλαβε τη σχετική απόφαση μόνος του, όπως είχε δηλώσει εμφατικά.
Το 70% των ερωτηθέντων είναι κατά της Ρωσίας (με ένα ποσοστό 13% να δηλώνει υπέρ της), ενώ το 60% συμφωνεί με τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα, αν και υπάρχει ένα ισχυρό 40% που δηλώνει τη διαφωνία του.
Το πιο ενδιαφέρον όμως και ταυτόχρονα εκείνο που προκαλεί εγκεφαλικά στο Μαξίμου είναι η στάση των Ελλήνων στο θέμα της αποστολής όπλων: Το 66% δηλώνει ότι διαφωνεί και μόλις το 29% είναι υπέρ! Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδοκιμάζεται κυρίως από μία οριακή πλειοψηφία των ψηφοφόρων που δηλώνουν «Κεντροδεξιοί»: το 52% αυτής της κατηγορίας λέει «ναι» στην πρωθυπουργική επιλογή, ενώ το 43% δηλώνει «όχι».
Σε όλες τις άλλες «πολιτικές» κατηγορίες η διαφωνία είναι ισχυρή: Όχι λέει το 85% των «Αριστερών», το 79% των «Κεντροαριστερών», το 65% των «Κεντρώων», αλλά και το 54% των «Δεξιών».
Το γεγονός ότι μέχρι τώρα καμία κυβερνητική και πρωθυπουργική κίνηση δεν φαίνεται να δικαιώνεται έχει διασπείρει ένα απίστευτο εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έσπευσε να εμφανίσει τη χώρα ως «πρόθυμη» και «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», αλλά είναι ο Ερντογάν που αναδεικνύεται δραστήριος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα, ακόμα και μεσολαβητής ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς τη σύγκρουση των «ελεφάντων», αναμένοντας στωικά τις συνέπειες, που θα έχει στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία αυτή η κατάσταση.
Αλλά και στο εσωτερικό, οι αρχικές ελπίδες του Μαξίμου ότι ο πόλεμος και η ενδεχόμενη αναζωπύρωση των κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή θα συσπείρωνε την κοινή γνώμη γύρω από την κυβέρνηση, διαψεύστηκαν εκκωφαντικά. Μάλιστα η δημοσκοπική άνοδος της ΝΔ κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου εξανεμίστηκε γρήγορα και ήδη φαίνεται μία ελεύθερη πτώση στην απήχησή της.
Η δε άγαρμπη προσπάθεια να «κρυφτεί» το πρόβλημα της ακρίβειας κάτω από το χαλί του πολέμου, μάλλον εξόργισε τον κόσμο, παρά του έδωσε απαντήσεις για το όργιο των ανατιμήσεων και την ισοπέδωση των εισοδημάτων.
Έτσι, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι διάσπαρτα κυβερνητικά στελέχη, ενίοτε και με την υποβοήθηση από το Μαξίμου, επιχειρούν προκλητικά να στήσουν «εσωτερικά μέτωπα» και να χαράξουν «διαχωριστές γραμμές», που είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτες. Όπως τα περί «φιλορωσιμού της αριστεράς», ή την αδιανόητη και ανήθικη επίθεση στους καλλιτέχνες που οργανώνουν την συναυλία ειρήνης στις 29 Μαρτίου. Στους οποίους προσάπτουν ότι «καλύπτουν» και δεν καταδικάζουν ανοιχτά τη ρωσική εισβολή, αλλά μιλούν γενικά για την ειρήνη!
Η κυβερνητική εμπλοκή σε αυτές τις επιθέσεις, πέραν μίας άνευ σημασίας δήλωσης του πρωθυπουργικού υιού, φανερώθηκε κυρίως από την ανάρτηση που έκανε ο πρώην βουλευτής διαφόρων κομμάτων Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μεταγράφηκε στη ΝΔ με προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη και έχει διοριστεί μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου.
Ο Ψαριανός ανήρτησε παραποιημένη με σβάστικες και χαρακτηρίζοντας «φασισταριά» τους καλλιτέχνες, την αφίσα της συναυλίας. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ η παραποίηση της πραγματικότητας από τον πλανόδιο πολιτευτή είναι εξωφρενική, αφού η ανακοίνωση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ξεκινάει με τις φράσεις «Καταδικάζουμε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος». Και ξεκάθαρη καταδίκη της Μόσχας δηλαδή και υιοθέτηση του βασικού αιτήματος για κατάπαυση του πυρός, που έχουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αμυνόμενοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ουκρανία.
Ο Eρντογάν καλεί τώρα τον Πούτιν σε μια «αξιοπρεπή υποχώρηση»
COVID 19: Κι όμως, τελικά γίναμε Ιταλία!
Πολωνία-ΗΠΑ: Η Βαρσοβία και ο Υπερατλαντικός «Μεγάλος Αδελφός»