Κόσμος

Oυκρανία: Εκρήξεις στο λιμάνι του Μπερτνιάσκ – Οι Ουκρανοι κατέστρεψαν ρωσικό πλοίο – Ανοίγουν 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ στην Αζοφική, μιας πόλης στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαριούπολης, φέρεται να έχει πάρει φωτιά, σύμφωνα με τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και έναν υψηλόβαθμο σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, που επικαλείται ο Guardian.Η πόλη διαθέτει μια μικρή ναυτική βάση και πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων. Τα ρωσικά στρατιωτικά στρατεύματα κατέλαβαν για πρώτη φορά τα κυβερνητικά κτίρια του Μπερντιάνσκ στις 27 Φεβρουαρίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας ανέφερε ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Orsk, σε ανάρτησή στο Facebook, που συνοδεύεται από φωτογραφίες και βίντεο φωτιάς και μαύρου καπνού στο λιμάνι. Ο ρωσικός στρατός δεν σχολίασε τι απέγινε το πλοίο.

Ο ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται από το λιμάνι.

«Μια αποθήκη με βλήματα ρουκετών και πυροβολικού στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Μπερντιάνσκ», έγραψε στη λεζάντα της φωτό.

Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης NEXTA TV δήλωσε ότι πληροφορήθηκε ότι ρωσικά πλοία επλήγησαν, αλλά περίμενε επιβεβαίωση

Κλιμάκωση αεροπορικών βομβαρδισμών από τη Ρωσία – 4 νεκροί στο Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη.

Οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ακόμη πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν χθες: επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και δύο πύραυλοι Κρουζ. Δεν διευκρίνισε εάν καταρρίφθηκαν.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 2 παιδιά, και 6 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκίι Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι «πολύ υψηλότερος» και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου. «Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε», σημείωσε.

Κι άλλοι αξιωματούχοι της περιοχής αυτής έχουν κατηγορήσει τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση τέτοιων βομβών τις τελευταίες ημέρες. Οι κατηγορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

«Οι Ρώσοι δυσκολεύονται, δεν καταφέρνουν να προελάσουν, να γιατί άρχισαν να χρησιμοποιούν βαριά όπλα», τόνισε ο Γκαϊντάι.

Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν επίσης οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούζεσκ, οι οποίες βρίσκονται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουχάνσκ, σημείωσε επίσης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ανοίγουν 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Μετά από συμφωνία ωστόσο ανοίγουν 7 ανθρωπιστικοί διαδρόμοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ένας μήνας ρωσικής εισβολής – Συνεχίζονται οι μάχες – Αντιστέκονται οι Ουκρανοί

Οι ηγεσίες της Ε.Ε. θέλουν Κοινή Αγορά Ενέργειας χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά διαφωνούν για το «λογαριασμό»

Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση με κοινωνικές εκρήξεις σε πολλές χώρες, ίσως και στην Τουρκία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago