Πολιτική

Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Την ανάγκη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και 8 μήνες, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την άμεση φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιρειών ενέργειας, ενώ επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα όρια, του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις επιδοτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτές είναι ανεπαρκέστατες λέγοντας προς τον πρωθυπουργό πως «ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη. Τώρα το ανακαλύψατε; Εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;

Από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των golden boys το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε.Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα. Αυτή την απάντηση δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Εσείς αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως. Με 12 λεπτά το λίτρο τα διυλιστήρια».

Συνέχιζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «παρακολουθώντας να τα δικαιολογείτε όλα το συναίσθημα μου δεν είναι ανησυχία αλλά ο φόβος για αυτά τα οποία έρχονται γιατί φαίνεται να συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία. Φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί όχι από τον πόλεμο και μετά αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας μεγάλη ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και κυρίως να μην συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει αυτή την μεγάλη κρίση και την ακρίβεια γιατί ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7% πριν έρθουν οι συνέπειες του πολέμου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν κατανοείτε φαίνεται τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά αβοήθητα που τους χτυπάει εδώ και έξι μήνες η ακρίβεια και τους πολύ κρύους μήνες το χειμώνα δεν μπορούν να ανάψουν τα καλοριφέρ τους ή το ερκοντίσιον όχι γιατί έχουν κακή ψυχολογία όπως μας είπε ο υπουργός σας που είναι κλασικό δείγμα τις αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας αλλά γιατί τελειώνει το εισόδημά τους την 19η μέρα του μήνα» .

«Μετά είπε ο Αλέξης Τσίπρας σας ενοχλεί όταν σας λέμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη και των ιδεοληψιών σας και των δεσμεύσεών σας σε συμφέροντα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι από μια κυβέρνηση δικαιολογίας. Και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας υφίστανται πίεση. Οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή. Και οι ανόμοιες συγκρίσεις. Συγκρίνετε κ. Μητσοτάκη τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και το τι κάνετε εσείς, με 37 εκατ. ευρώ και ρυθμισμένα χρέη» και πρόσθεσε: «Είναι σαν να παίζεις σε δικό σας γήπεδο, με δικό σας διαιτητή. Ωραία μαγκιά. Μου κάνετε και κόλπα, αν θα ψηφίσω τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Προφανώς και θα τον ψηφίσω. Είστε κύριε Μητσοτάκη προσκολλημένος στο αφήγημα του 2019. Μόνο που δεν είμαστε στο 2019 που υποσχεθήκατε να δώσετε μόνο στους έχοντες. Και σας πίστεψε μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Είμαστε στο 2022 μετά την τραγωδία της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας. Η μεσαία τάξη θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο. Οι αδύναμοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης και όχι δικαιολογίας. Μια κυβέρνηση που δεν θα αφοσιωθεί στα συμφέροντα των ισχυρών. Ο τόπος θέλει κυβέρνηση που σε περίοδο πολεμικής οικονομίας τον λόγο έχει το κράτος που τόσο πολύ απεχθάνεστε», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Mητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Έκτακτα μέτρα για εξασφάλιση επάρκειας σε 7 προϊόντα – Υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων

Επίδομα βενζίνης: Έξτρα μπόνους για πληρωμή με ψηφιακή κάρτα – Η διαδικασία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago