Πολιτική

Mητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Μάλιστα τόνισε πως πλέον οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία.

Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας «Εχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ, θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολη άσκηση, γιατί η ελληνική αγορά συνδέεται με την ευρωπαϊκή. Απαιτείται δουλειά. Ένα είναι σίγουρο: εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών των πολιτών. Με το που θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ, θα κινηθούμε». Εκτίμησε δε ότι τα υπερκέρδη βρίσκονται στους πρωτογενείς παραγωγούς (Ρωσία κ.λπ.).

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε νάρκη για την παγκόσμια οικονομία τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αρχίζει και ωριμάζει σε όλη την Ευρώπη η ανάγκη για παρεμβάσεις στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι την ελληνική πρόταση έξι σημείων στηρίζουν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και εσχάτως το Βέλγιο.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 350 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ και συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση, είπε.

«Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με τόλμη αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί λέγοντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας.

Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα συντάχθηκε εξαρχής με το πλευρό του δικαίου, της Ουκρανίας και των χιλιάδων συμπολιτών μας που δοκιμάζονται, ειδικά στη Μαριούπολη. Σε αυτό το μέτωπο δεν χωρούν δισταγμοί: Οι Ελληνες είμαστε με την ελευθερία» .

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι« η πόρτα μας μπορεί να είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση, αλλά το παράθυρο ανοικτό σε συζητήσεις. Ο αναθεωρητισμός πρέπει να μείνει μακριά από την περιοχή μας. Πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς περιττές εντάσεις», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτα μέτρα για εξασφάλιση επάρκειας σε 7 προϊόντα – Υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων

Επίδομα βενζίνης: Έξτρα μπόνους για πληρωμή με ψηφιακή κάρτα – Η διαδικασία

Οι ηγεσίες της Ε.Ε. θέλουν Κοινή Αγορά Ενέργειας χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά διαφωνούν για το «λογαριασμό»


Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago