Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στον Realfm 97,8 σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.
Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρκετές φορές συμπλέουν σε αντιπολιτευτικούς τόνους ή σε αντιπολιτευτική κριτική. Δεν είναι παράδοξο αυτό, δεν προϋποθέτει κάτι περισσότερο. Συμβαίνει να συμπίπτουμε και με το ΚΚΕ ορισμένες φορές. Δεν είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει σκέψεις για κάτι περισσότερο».
Σε ερώτηση για το εάν μπορούν να γίνουν αυτά που προτείνει το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «το χρέος μας είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Ο λόγος του σε σχέση με το ΑΕΠ είναι στο 200%. Είναι το υψηλότερο και είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι τα 43 δισ. ευρώ που διατέθηκαν κατά την πανδημία, ήταν ποσά που διατέθηκαν χωρίς στοχεύσεις. Εξ ου και ακούσατε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να λέει ότι πολλά από τα χρήματα αυτά πήγαν στις τράπεζες. Μετατράπηκαν σε καταθέσεις. Αυτή ήταν η κριτική μας. Δεν κάναμε κριτική στον κ. Μητσοτάκη επειδή στήριξε τους οικονομικά αδύναμους ή αυτούς που είχαν ανάγκη. Ορισμένα μέτρα δεν ήταν στοχευμένα και γι’ αυτό χάθηκε χρήμα και μετατράπηκε σε καταθέσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου το χρήμα ακρίβυνε για την Ελλάδα. Και ακρίβυνε περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης».
Όπως είπε «υπάρχει κόσμος που δεν βγαίνει πέρα. Αλίμονο αν δεν τον στηρίξουμε. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δυσκολεύεται και δυσκολεύει και την Ελλάδα επειδή κατά την πανδημία ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρη με όλους, δεν στόχευσε καλύτερα και τώρα η μέγγενη του δημοσίου χρέους σφίγγει».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «εγώ ποτέ δεν είπα ότι η κυβέρνηση δίνει λίγα. Όταν η παράταξή μου τότε υπερέβαλε στην κριτική σε σχέση με τις ανάγκες παροχής χρήματος στην αγορά, εγώ ήμουν συγκρατημένος. Και όλες οι τοποθετήσεις μου στη Βουλή το αποδεικνύουν αυτό».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «εάν οι συγκρούσεις στο πεδίο του πολέμου και της διπλωματίας καταλήξουν σε κάποια συμφωνία έως το τέλος της άνοιξης το όλο πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα θα είναι αντιμετωπίσιμο. Αν όμως ξεφύγουμε από τον Μάιο και πάμε να καλύψουμε το τρέχον έτος, δεν ξέρω πού μπορούμε να φτάσουμε και το πρόβλημα δεν θα είναι αντιμετωπίσιμο. Βλέπετε και την αμηχανία στην ΕΚΤ. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν το τέλος του Μαΐου σημάνει και το τέλος της ιστορίας. Τα όρια της αντοχής εξαντλούνται. Επειδή πρωτίστως αφορά και στην ίδια τη Ρωσία που η οικονομία της πάει από το κακό στο χειρότερο, θεωρώ ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει και για τους Ρώσους και ίσως αρχίσουν να σχεδιάζουν εκτόνωση».
Αναφερόμενος στη Στρατηγική Πυξίδα, είπε ότι «η Στρατηγική Πυξίδα που προβλέπει και τη στρατιωτική δύναμη των 5.000 ανθρώπων που θα μετακινούνται και ταχύτατα είναι άσχετο με τον πόλεμο. Δεν το επιτάχυνε ο πόλεμος. Είναι εδώ και καιρό που η Ε.Ε. το οικοδομεί και το ΝΑΤΟ το επικροτεί. Στις 22 Μαρτίου είχε προβλεφθεί ότι θα εγκριθεί. Γίνεται πραγματικότητα και το θεωρώ θετικό».
Για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο
Σχετικό με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων και εκλογών λόγω της ακρίβειας, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι «αυτή η εποχή είναι ακατάλληλη για εκλογές και κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται ότι αν η κυβέρνηση έλεγε εκλογές τώρα, θα γελοιοποιείτο. Γιατί θα ήταν αντιστρόφως ανάλογη η ενέργειά της με τη δυσκολία της συγκυρίας. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που συζητείται, θεωρώ ότι είναι επαίσχυντη πολιτική πράξη γιατί αν αυτή η κυβέρνηση είχε μυαλό θα έπρεπε το 2019 που κόμπαζε όταν οι δημοσκοπήσεις την είχαν στο 40% και 45%, αντί να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει τον νόμο που έκανε όλα τα κόμματα κυβερνήσεις , έφερε έναν δυσνόητο εκλογικό νόμο ς. Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχαν φανεί οι ανεπάρκειες του κυβερνητικού σχήματος. Αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τώρα θα είναι μια πράξη πολιτικής ντροπής. Στη Βουλή θα έχουμε ένταση γιατί θα είναι μια αλχημεία πρωτοφανής».