Κόσμος

Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες ενόψει μιας εβδομάδας γεμάτης συνόδους

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης για να θέσουν τις βάσεις για μια τριάδα συνόδων κορυφής υψηλού επιπέδου στη βελγική πρωτεύουσα την Πέμπτη – για το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους G7.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, αλλά μετά τους πρώτους γύρους κυρώσεων, η κόπωση φαίνεται να έχει αρχίσει να επέρχεται σε ορισμένες δυτικές χώρες της ΕΕ. Ενώ χώρες της ανατολικής ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία, θέλουν η ΕΕ να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα αυξάνοντας τις κυρώσεις της, ορισμένες, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν μια παύση ώστε να «επανεξεταστεί το αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής».

Σε μια προσπάθεια να έχουν κάτι να επιδείξουν μετά τη διήμερη συνάντησή τους, οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται τώρα στο να κλείσουν τυχόν τρύπες, που υπάρχουν στις ήδη εφαρμοσμένες κυρώσεις. Αλλά ακόμη και εδώ, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το πόσο μακριά θα φτάσουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα παραθυράκια για τις κυρώσεις αφορούν άλλες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να επιβάλουν παρόμοιες ποινές, όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Κίνα.

Δεν έλαβε πρόσκληση ο Τζόνσον

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα – αλλά ο Μισέλ δεν πρόσφερε στον Βρετανό ομόλογό του πρόσκληση για τις συνομιλίες της EUCO, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει με τους ηγέτες της ΕΕ μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Χωρίς αμφιβολία τα πρόσφατα σχόλια του Τζόνσον, που συνέκρινε τον συνεχιζόμενο αγώνα της Ουκρανίας για επιβίωση με την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ δε βοήθησαν όσους θα ήθελαν να τον προσκαλέσουν.

Ο Καναδάς επίσης δεν προσκλήθηκε: Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για τις συναντήσεις της G7 και του ΝΑΤΟ, δεν προσκλήθηκε ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Τριντό θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας ζήτησαν τη Δευτέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να «αναγνωρίσει ρητά μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία και σύντομα να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας».

Αυτό οδηγεί σε ορισμένες νευρικές αντιδράσεις από χώρες που αντιτίθενται στην παραχώρηση στην Ουκρανία αυτού του καθεστώτος. «Κανένας υπουργός (ή πρεσβευτής για το θέμα αυτό) δεν είναι διατεθειμένος να πει στους ηγέτες τους ότι πρέπει να κάνουν άλλη μια συζήτηση για κάτι για το οποίο μόλις βρήκαν λύση πριν από 1,5 εβδομάδα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ σε γραπτό μήνυμα. «Θα κάνουμε τον Μπάιντεν να υποφέρει άλλες 10 ώρες συζήτησης για ένα θέμα που μόλις λύσαμε;»

Διχάζει πάντα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Γερμανία και η Ουγγαρία φρενάρουν ένα πιθανό εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, βαθαίνοντας τις διαφορές στο μπλοκ σχετικά με τον τρόπο περαιτέρω τιμωρίας της Μόσχας για τις αδυσώπητες επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Μιλώντας χθες έξω από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Λιθουανός Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις δήλωσε ότι είναι «αναπόφευκτο» να αρχίσει να συζητείται ένα εμπάργκο πετρελαίου, επειδή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Ρωσίας. Αλλά η Γερμανίδα Ανναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές εξαρτήσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να το αποκόψουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ούγγρος ομόλογός της Πέτερ Σιτζάρτο δήλωσε ότι «η επιβολή κυρώσεων στην ενέργεια είναι σίγουρα μια κόκκινη γραμμή για εμάς».

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρά τους Ευρωπαίους. Τα σχόλια έρχονται πριν από τις συναντήσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Ε.Ε.αυτή την εβδομάδα, όπου είναι πιθανό να συζητηθούν περισσότερες κυρώσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το πώς θα περιορίσουν την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕφΣυν

Ειδήσεις σήμερα

Η Τουρκία και οι μέντορές της στη Δύση

Η Δύση «ξανασχεδιάζει» την παγκοσμιοποίηση, γιατί η κατάργησή της θα κοστίσει 3 τρισ. δολάρια

ΗΠΑ- Μόσχα: Έριδες για ενδεχόμενη χρήση βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ένα 24ωρο πριν ο Μπάιντεν φτάσει στην Ευρώπη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago