Κοινωνία

Δίκη για το θάνατο Ζακ Κωστόπουλου – Κοσμηματοπώλης: «Λυπάμαι, ο θάνατος δεν επήλθε από δικά μου χτυπήματα…»

Με τις απολογίες των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών, στην υπόθεση του θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 συνεχίστηκε η δίκη για την ομώνυμη υπόθεση σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μετά από 13 συνεδριάσεις, η δίκη που ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου, αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των δικαστών που θα πρέπει να αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής των έξι κατηγορούμενων, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης, που καταγράφηκαν να χτυπούν με κλωτσιές τον 33χρονο: «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)».

Κοσμηματοπώλης: Λυπάμαι, ο θάνατος όμως δεν επήλθε από τα δικά μου χτυπήματα…

Πρώτος απολογήθηκε ο κοσμηματοπώλης ο οποίος στην κατάθεση του είπε μεταξύ άλλων ότι «λυπάται» για τον θάνατο του Ζακ, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν τα δικά του χτυπήματα αυτά τα οποία επέφεραν τον θάνατό του.

Ο κοσμηματοπώλης, αν και παραδέχθηκε ότι δεν βρέθηκε τίποτα πάνω του, υποστήριξε ότι ο Ζακ «Μπήκε να κλέψει. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να έχει αδειάσει το μαγαζί. Πήγε στο ταμείο, δεν είχε λεφτά και όταν πήγε να φύγει είδε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και είπε «τι να κλέψω τώρα, θα με πιάσουν».

Όσον αφορά τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ στο κεφάλι είπε ότι «δεν ήταν δικά μου τα χτυπήματα» και στην παρατήρηση του προέδρου ότι «υπάρχει βίντεο. Πατάω το χέρι κάποιου με το πόδι και χτυπάω το κεφάλι κάποιου, πώς το σκέφτεστε; Έχει κάποια διαφορά;», υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να επιφέρει θάνατο» και πως οι δικές του κλοτσιές «τον βρήκαν ξώφαλτσα. Από άλλη αιτία πέθανε ο Ζαχαρίας».

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε ότι του είπαν οι δικηγόροι του ότι «είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο πριν μπει στο κατάστημά μου. Έτρεχε σε έξαλλη κατάσταση από πριν» και ότι «δεν ήταν καλά. Είχε πρόβλημα. Δεν μπαίνεις σε ένα κατάστημα έτσι. Πρέπει να έχεις σοβαρό πρόβλημα».

Ο εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο αν έκανε κάποια ενέργεια για να μείνει μέσα στο κατάστημα ο Ζακ και πώς βγήκε από το κατάστημά του.

Απάντησε ότι βγήκε έξω «έρποντας» και πως σκέφτηκε να τον κρατήσει μέσα «με το πόδι».

Όταν σύνεδρος τον ρώτησε τι τον φόβισε περισσότερο και άρχισε τα χτυπήματα στο κεφάλι, που είναι ευπαθές σημείο, απάντησε: «Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία, αυτός ήταν ο σκοπός δεν ήθελα να τον σκοτώσω».

Και στην ερώτηση του εισαγγελέα, «το να μην κάνετε τίποτα, σας πέρασε από το μυαλό;», ισχυρίστηκε ότι «Ίσως παρασύρθηκα και από τις φωνές του κόσμου που έλεγαν να μην τον αφήσουμε να βγει».
 
Στην παρατήρηση του εισαγγελέα ότι «ο κόσμος όμως έλεγε να σταματήσετε γιατί θα τον σκοτώσετε», απάντησε ότι «Κάποιοι έλεγαν αυτό και κάποιοι το άλλο». Ενώ υποστήριξε ότι βίωνε «μεγάλο στρες εκείνη τη στιγμή».

Σε ερώτηση της έδρας αν θα αντιδρούσε διαφορετικά, είπε: «Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω» και στην παρατήρηση ότι υπήρξε μάρτυρας που κατέθεσε ότι του είπε «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε», εκείνος απάντησε «ξέρεις τι μου έχει κάνει εμένα αυτός;», ισχυρίστηκε ότι «δεν το θυμάται».

Επίσης αρνήθηκε ότι γνώριζε τον άλλο κατηγορούμενο, που μαζί ξυλοκόπησαν τον Ζακ, και ότι παρασύρθηκε από τη συμπεριφορά του.

Ο εισαγγελέας του θύμισε ότι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι όταν ο Κωστόπουλος ήταν μέσα στο κατάστημα ήταν σε μια ψυχική διέγερση, και παραδέχθηκε ότι «Το έβλεπα με τις κινήσεις που έκανε. Δεν ήταν νορμάλ το παιδί. Το έβλεπα ότι δεν ήταν στα καλά του. Κάποιο πρόβλημα είχε».

Και στην ερώτηση αν είχε την εικόνα ενός ληστή είπε: «Τι εικόνα είχα; Πολύ κακή εικόνα όταν βλέπω άνθρωπο μέσα στο κατάστημά μου με μαχαίρι. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα».

Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν κατάθλιψη επειδή έφυγε ένα παιδί. «Κάθε βράδυ βλέπω αυτό, πήρε ένα ρίσκο και μπήκε σε ένα μαγαζί διακινδυνεύοντας τη ζωή του, να κοπεί και να μείνει επί τόπου. Πώς ρισκάρεις έτσι τη ζωή σου; Πώς το διακινδυνεύεις έτσι; Και να μπουκάρει έτσι. Το αν έκλεψε ή δεν έκλεψε πάει στα κομμάτια, δεν έκλεψε αλλά το θέμα είναι ότι θα έπρεπε να είναι εδώ».

Όταν τον ρώτησαν γιατί έκλεισε μετά το μαγαζί, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Το μαγαζί έκλεισε, έγινε μνημείο τύπου Γρηγορόπουλου. Έβαζαν κεράκια». Δεν ήθελα να το ανοίξω ξανά».

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για ελλείψεις διατροφικών αγαθών και στην Ελλάδα – Μέτρα για αποτροπή επισιτιστικής κρίσης στην Ε.Ε.

Λογαριασμοί ρεύματος: Από διακανονισμό σε διακανονισμό και από πάροχο σε πάροχο

Επιζών του ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο- «Ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ το κατάφερε ο Πούτιν», λένε οι Ουκρανοί

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago