«Χρειάζεστε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς έχουμε πυρηνική ενέργεια και εσείς δεν έχετε. Βάζοντας δίπλα αυτά τα δύο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί ως καλοί γείτονες, κτίζοντας μακροπρόθεσμες σχέσεις μέσα από τη δημιουργία μιας πυρηνικής μονάδας παραγωγής ενέργειας, με κοινά οφέλη» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Για το σενάριο πυρηνικής μονάδας στη Βουλγαρία, η οποία θα προμήθευε με ενέργεια και την Ελλάδα, τονίζει ότι η χώρα του ήδη εξετάζει υποψήφιους προμηθευτές και προχωράει σε μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να επανέλθει με πρόταση μέσα σε 12 μήνες. Ο κ. Πέτκοφ εξηγεί γιατί η Βουλγαρία δεν θα ακολουθούσε αν η Ε.Ε. αποφάσιζε εμπάργκο στην Gazprom, απαντά με κατηγορηματικό τόνο στην έκκληση της Μόσχας για αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και υπογραμμίζει ότι οι στενοί δεσμοί Βουλγαρίας και Ρωσίας δεν έχουν σχέση με τον «απολυταρχικό Πούτιν».
– Εκκρεμεί μπροστά σας μια διαπραγμάτευση με την Gazprom, καθώς η σύμβαση παροχής αερίου στη χώρα σας λήγει μέσα στο 2022. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να συνδράμει την ενεργειακή επάρκεια της Βουλγαρίας. Πώς «κουμπώνουν» αυτά τα δύο;
– Μετά τις τελευταίες εξελίξεις χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών. Πάνω σε αυτό συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στόχος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης των χωρών μας, μέσω και του αγωγού IGΒ, ώστε να έχει η Βουλγαρία πρόσβαση στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν, όπως και στα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου –LNG– στην Αλεξανδρούπολη. Είναι δύο επιλογές που μας ενδιαφέρει να «τρέξουν» το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να έχουμε εναλλακτικές. Με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω ευρύτερα ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και αισθάνομαι ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικό πρωθυπουργό.
– Αθήνα και Σόφια συζητούν την προοπτική διμερούς συμφωνίας για την παροχή πυρηνικής ενέργειας από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Τι αφορούν αυτές οι διαβουλεύσεις;
– Χρειάζεστε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε πυρηνική ενέργεια και εσείς δεν έχετε. Βάζοντας δίπλα αυτά τα δύο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί ως καλοί γείτονες, κτίζοντας μακροπρόθεσμες σχέσεις μέσα από τη δημιουργία μιας πυρηνικής μονάδας παραγωγής ενέργειας, με κοινά οφέλη, σε έναν τομέα που είναι σημαντική εναλλακτική για τις ενεργειακές ελλείψεις στην περιοχή μας.
– Και πού βρισκόμαστε; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στο τραπέζι;
– Εξετάζουμε τους υποψήφιους προμηθευτές και διενεργούμε με γρήγορους ρυθμούς μια μελέτη σκοπιμότητας. Αμέσως μετά θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε 12 μήνες θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς και πώς θα το κάνουμε.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ