Ανοίγει σήμερα το βράδυ, εκτός απροόπτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Έχουν οριστεί πλέον τα νέα αυξημένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022 και η ΑΑΔΕ θα αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» για να δεχθεί τις αιτήσεις από περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά.
Οι αιτήσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου ενώ στις 10 Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη σεζόν 2020-2021.
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται και θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Ειδικότερα:
– Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους
– Στις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν προκαταβολικά όσοι έλαβαν το επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν σε πρώτη φάση το επίδομα θέρμανσης που είχαν εισπράξει πέρυσι. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.
– Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Το φετινό επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.
Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και με βάση τα νέα δεδομένα τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.
2. Το επίδομα βάσης αυξήθηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για παράδειγμα για δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα προκύπτει ως εξής: 300 ευρώ Χ 0,43 = 129. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 129 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 133 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 181 ευρώ κ.ο.κ. Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα προκύπτει ως εξής: 300 ευρώ Χ 0,71 = 213. Εάν η οικογένεια έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 255 ευρώ, εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα ανεβαίνει στα 299 ευρώ κ.ο.κ.
3. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ.
4. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.
5. Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
6. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Μεταφορά κονδυλίων
Την άμεση μεταφορά κονδυλίου ύψους 90 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ειδικά για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ, ύστερα από αίτημα του υπουργού Οικονομικών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης καλύπτει επίσης τη δαπάνη για την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που έχουν αποφασιστεί και θα αυξηθούν περαιτέρω προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…