Πριν λίγο ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Το σύνολο των νεκρών έφτασε τους 26.635, ωστόσο αυτό που προκαλεί σάλο σήμερα είναι το έγγραφο του ΕΟΔΥ που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Δύο είναι τα στοιχεία που προκύπτουν απ’ αυτό:
1. Συνολικά 16.519 άνθρωποι (από τους 26.635) από την αρχή της πανδημίας έως και την 1η Μαρτίου πέθαναν εκτός ΜΕΘ, μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό άνω του 60%!
2. Αναφέρεται επίσης πως «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να απαντηθεί σχετική επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την πανδημία. Όπως καταγγέλλει ο Παύλος Πολάκης το χαρτί αυτό ουδέποτε παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη.
Για «εγκληματική διαχείριση την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η απάντηση του υπουργείου
Σε απάντησή του το υπουργείο Υγείας, αφού αναφέρεται σε «αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει μεταξύ άλλων πως «όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το 12μηνο 03/21- 02/22 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες» και καταλήγει ως εξής:
«Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (προφανώς γνωρίζει ότι όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθεί αυτομάτως σε ΜΕΘ) και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Πρέπει να πούμε ότι εδώ δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς λέει το υπουργείο. Το έγγραφο του ΕΟΔΥ το αναφέρει ξεκάθαρα: «η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».
Προφανώς σε αυτό το σημείο ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το πόσοι από τους 16.519 εισήλθαν τελικά σε ΜΕΘ και πέθαναν εκεί, πόσοι πέθαναν εκτός ΜΕΘ και πόσοι εξήλθαν των νοσοκομείων.
Η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα
Το πιο τραγικό σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός πως αυτά τα επίσημα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μελέτη των καθηγητών Λύτρα και Τσιόδρα που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο και την οποία είχε αποκρύψει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε τη φράση του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ απ’ όσους νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ. Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Λύτρας παρουσίασε τη μελέτη σύμφωνα με την οποία «1.535 θάνατοι διασωληνωμένων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σε σύνολο 3.988 στο διάστημα 1/9/20-6/5/21». Και επίσης ότι «η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν έντονα με τη θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη. Είναι ενδιαφέρον ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνητότητα, με +35% για τη Θεσσαλονίκη και +40 για την υπόλοιπη χώρα».
Το Μαξίμου μπροστά στις αποκαλύψεις επιχείρησε να υποβαθμίσει τη μελέτη, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως δεν είδαν ιδέα για την ύπαρξή της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκε η πρόσβαση των δύο καθηγητών σε περαιτέρω στοιχεία.
H σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας:
Το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκάλυψε ο τομεάρχης Διαφάνειας, κ. Πολάκης, επιβεβαιώνει ότι από τους 26.635 απώλειες από την αρχή της πανδημίας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμα και σπίτι τους. Ενώ ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ ήταν 4,7 μέρες, όταν ο κ. Πλεύρης την Παρασκευή μιλούσε για 30 ώρες.
Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης. Μόλις χθες είχαμε ακόμα 70 απώλειες ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία.
Το δυστύχημα είναι ότι όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επέκταση των ΣΔΙΤ, εμπόδια πρόσβασης και εξαιρέσεις πολιτών από την φροντίδα υγείας, απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας.