Πέντε ολόκληρες μέρες αιωρούνταν αναπάντητες οι ηχηρές καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών και αποπεμφθέντα (ενάμιση χρόνο πριν λήξει η θητεία του) προέδρου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Αντώνη Μπέζα, μέχρι να ψελλίσει τελικά η ΕΤΑΔ, μόλις χθες, κάποια απάντηση. Η ΕΤΑΔ ΑΕ, ως θυγατρική του Υπερταμείου εξαιρείται από τις διατάξεις που διέπουν τις φορείς Γενικής Κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτειται από τον προϋπολογισμό και δεν οφείλει να προσλαμβάνει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, λέει με λίγα λόγια η εταιρεία, προσπαθώντας καταρρίψει την καταγγελία Μπέζα ότι η πρόωρη αποπομπή του σχετίζεται με το γεγονός ότι έδωσε στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές για αδιαφανείς και παράνομες προσλήψεις. «Είναι εντελώς ανυπόστατο το επιχείρημα ότι η απομάκρυνσή του τέως Προέδρου της ΕΤΑΔ Α.Ε., κ. Αντώνη Μπέζα οφείλεται στον διαχειριστικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτός είναι τακτικός και έχει υπογραφεί από τις 12 Μαΐου του 2020», λέει η αμήχανη ανακοίνωση της ΕΤΑΔ.
Η πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση για το τι συμβαίνει στην ΕΤΑΔ- και εμμέσως στο Υπερταμείο, εναντίον του οποίου επίσης ο κ. Μπέζας άφησε «μπηχτές» («πρέπει να γνωρίζουν στη Διοίκηση της υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ, ότι δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές και θα δώσω στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία μου ζητηθούν ή χρειαστούν», ανέφερε στην οξύτατη δήλωσή του)-, είναι μόνον ο αφρός ενός γαλάζιου εμφυλίου για τη διαχείριση των δομών που πουλάνε ή «αξιοποιούν» τη δημόσια περιουσία.
Η ΕΤΑΔ έχει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 77.000 ακίνητα, ανάμεσά τους και αρκετά λειτουργικά, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα ή οι ιαματικές πηγές, που προσφέρονται για «εξυπηρετήσεις». Εχει 500 άτομα προσωπικό, με κάθε τύπο εργασιακής σχέσης και με μισθούς που κυμαίνονται από τον κατώτατο μέχρι αμοιβές 4.000-7.000 ευρώ για στελέχη που προήλθαν από τη γαλάζια κομματική επετηρίδα.
Τι έκανε, λοιπόν, τον καραμανλικής προέλευσης Αντώνη Μπέζα να ξιφουλκήσει κατά ΕΤΑΔ και Υπερταμείου; Κατ’ αρχάς, οι κάκιστες σχέσεις του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Στέφανο Βλαστό. Ο οποίος, αν και υπόδικος για παράβαση καθήκοντος σε θέματα νομιμότητας προσλήψεων μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης της ΕΤΑΔ (η δίκη επρόκειτο να γίνει στις 9/3, τη μέρα αποπομπής Μπέζα, αλλά αναβλήθηκε για τις αρχές Ιουνίου) παρέμεινε στη θέση του ως εκλεκτός του Μαξίμου, παρότι αντικαταστάθηκαν άλλα μέλη του ΔΣ.
Ο κ. Βλαστός δεν έχει απέναντί του μόνο τον «καραμανλικό» Α. Μπέζα στο θέμα των αδιαφανών προσλήψεων στην ΕΤΑΔ. Εχει κυρίως εδώ και δύο χρόνια το Σωματείο των Εργαζομένων στην ΕΤΑΔ, το οποίο ένα μήνα πριν την επεισοδιακή αποπομπή Μπέζα, στις 7/2, και ενόψει της δίκης για τις παράνομες προσλήψεις, ζητούσε να συσταθεί στην εταιρεία Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας, όπως την υποχρεώνει ο Ν. 4795/2021 (άρθρο 23). «Πρέπει να υποχρεωθεί η Διοίκηση Βλαστού από το Υπερταμείο για τη δημιουργία του, διότι οι υπάλληλοι της ΕΤ.Α.Δ.. θα μπορούν να καταγγέλλουν μέσω επίσημης οδού τις αναφορές τους για περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς, χωρίς να υφίστανται πιέσεις ή και απειλές για απολύσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του Σωματείου. Μάλιστα, συνέδεε την ανάγκη του Αυτοτελούς Γραφείου Ακεραιότητας και με τις καταγγελίες για γκρίζες συμβάσεις της διοίκησης Βλαστού με επιχειρηματίες με όρους εις βάρος του δημοσίου.
Οι καταγγελίες του Σωματείου για ρουσφετολογικές προσλήψεις στην ΕΤΑΔ και τις μονάδες που διαχειρίζεται εκκρεμούν από την άνοιξη του 2020. Εχει κάνει, μάλιστα, ανάλογες καταγγελίες και προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Και παρότι στη δικαιοσύνη οι καταγγελίες έχουν πάρει τον δρόμο τους, στο υπουργείο Οικονομικών… σιτεύουν εδώ και δυο χρόνια. Μόλις τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο και η αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ αποφάσισε να συγκροτήσει ελεγκτική ομάδα για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του 2020. Και με αυτή την ελεγκτική ομάδα φαίνεται ότι ο κ. Μπέζας αντάλλαξε ενδιαφέρουσες και προφανώς ενοχλητικές πληροφορίες που «κουμπώνουν» με τις καταγγελίες του σωματείου για δεκάδες αδιαφανείς προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με απλή αγγελία στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ. Και με αμοιβές έως και πενταπλάσιες του μισθολογίου του Δημοσίου, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για «θέσεις ευθύνης».
Οσο για τα προσόντα των προσλαμβανόμενων, αναφέρονται περιπτώσεις διευθυντών που αφενός δεν είχαν αναγνωρισμένα πτυχία, αφετέρου προτιμήθηκαν είτε γιατί ήταν υποψήφιοι σε γαλάζια ψηφοδέλτια ή ήσαν συγγενείς υποψηφίων. Το ίδιο ισχύει για τη σύζυγο βουλευτή της ΝΔ που το 2020 προσλήφθηκε ως νομικός σύμβουλος στην ΕΤΑΔ με μισθό τριπλάσιο των άλλων δικηγόρων που διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας.
Αυτές οι καταγγελίες, μαζί με τη γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ που ανατρέπει τον ισχυρισμό της ΕΤΑΔ ότι οι προσλήψεις της δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου και χαρακτηρίζει παράνομες τουλάχιστον 300 προσλήψεις τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν περιληφθεί στη δικογραφία της υπόθεσης που το Σωματείο προώθησε στη Δικαιοσύνη και θα εκδικαστεί, εκτός απροόπτου, τον Ιούνιο.
Ο Α. Μπέζας, ωστόσο, έστω και… από καραμπόλα, ανέβασε σε άλλη πίστα τις καταγγελίες και τη διερεύνησή τους. Κι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η χθεσινή απάντηση της ΕΤΑΔ επιτρέπει για πολλές ακόμη μέρες την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και τον κ. Σταϊκούρα προσωπικά, να αποφεύγει να πάρει δημόσια θέση στο μείζον πολιτικό ζήτημα που προκύπτει. Μείζον και για τις προσλήψεις και για τη δημόσια περιουσία.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζες: Πού μπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Πούτιν μπροστά στο φάσμα της ήττας;
«Φωτιά» τα καύσιμα στις αντλίες – Πώς μείωσε τις τιμές η Κύπρος