Απόψεις

Οι φίλοι του Πούτιν

O Πούτιν έχει πολλούς Έλληνες φίλους, δεν το βλέπουμε μόνο τώρα στον πόλεμο, το έχουμε δει τα χρόνια που προηγήθηκαν, μέχρι και Πανεπιστημιακές αρχές τον τίμησαν, πολιτικοί τον ύμνησαν, δημοσιογράφοι έδιναν τα πάντα για να συναντήσουν ένα πολιτικό τους πρότυπο. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο Ρώσος αυταρχικός ηγέτης έχει κερδίσει τη συμπάθεια πολιτικών δυνάμεων (κυρίως της ακροδεξιάς, αλλά δυστυχώς όχι μόνο αυτής) άλλα και χιλιάδων πολιτών πολλοί από τους οποίους έχουν παντός είδους φαντασιώσεις. Είναι οι πιο γραφικοί που ομνύουν σε ενός είδους «ορθόδοξο τόξο», η κοινή θρησκεία που θα μας ενώσει, θα συμμαχήσουμε και θα συντρίψουμε τους υπόλοιπους που είναι κυρίως μουσουλμάνοι. Είναι οι ακροδεξιοί που νιώθουν (και όχι άδικα) πολιτικές συγγένειες, ας αρκεστούμε στους ύμνους του Κασιδιάρη. Είναι και κάποιοι πρώην ή νυν (κατά δήλωσή τους) αριστεροί οι οποίοι διακρίνονται από κάποιου είδους φαντασιώσεις με αναφορές στο «ένδοξο Σοβιετικό παρελθόν» που με λογικά επιχειρήματα είναι ανεξήγητο.

Όποιοι και αν είναι οι φίλοι του Πούτιν, είναι σίγουρα πολλοί, αυτό δείχνει η πραγματικότητα η οποία όπως φαίνεται δεν αλλοιώνεται ακόμα και όταν ο Πούτιν εισβάλει και βομβαρδίζει μια χώρα. Είναι δύσκολο να σκεφτούν ή ακόμα χειρότερο είναι ικανοί να δικαιολογήσουν μια εισβολή και έναν πόλεμο όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές και τους αρκούν ως νομιμοποιητική βάση γι αυτό οι ισχυρισμοί των Ρώσων ότι θέλουν να εξαφανίσουν τους ναζιστικούς θύλακες της Ουκρανίας. Τέτοιοι υπάρχουν, ποιος αμφιβάλει, αλλά μοιάζει ασύλληπτο να αιτιολογείται μια εισβολή από ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς με το επιχείρημα ότι θα αντιμετωπιστούν κάποιοι ακροδεξιοί γείτονες ακόμα και αν αυτοί καταπιέζουν τον Ρωσόφωνο πληθυσμού δύο περιοχών. Άλλωστε, ο Πούτιν δεν περιορίστηκε στις δυο αυτές περιοχές κάτι που αν συνέβαινε θα είχε ακόμα και την ανοχή της Δύσης όπως συνέβη στο παρελθόν. Προσπαθεί να καταλάβει μια ολόκληρη χώρα.

Οι φίλοι του Πούτιν (που πρέπει να διαχωριστεί με απόλυτο τρόπο από τον Ρωσικό λαό) έχουν διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις και αναφορές, τα χαρακτηριστικά τους απέχουν και συχνά είναι συγκρουόμενα ωστόσο υπάρχουν και έχουν ακλόνητες βεβαιότητες. Το πιο δυσάρεστο είναι πως αυτοί οι φίλοι με αριστερά χαρακτηριστικά, έχουν (φυσικά δίκαια) καταδικάσει τις πολλές και αιματοβόρες εισβολές των Αμερικανών σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, αλλά δυσκολεύονται να κάνουν και τώρα το ίδιο…

Ειδήσεις σήμερα:

Θα χάσει τώρα η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τους Ρώσους «χορηγούς» της;

Ενεργειακή ακρίβεια: Γιατί ο Μητσοτάκης έπαθε… Βαρουφάκη

 Μητσοτάκης για whistleblowers: «Κώστα, άστο να το συζητήσουμε άλλη φορά»

Γιάννης Παντελάκης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago