Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Πούτιν καλεί εθελοντές απο την Μέση Ανατολή – Βομβάρδισαν ψυχιατρείο στο Χάρκοβο

Δέκατη έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο Πούτιν τα έχει βρει σκούρα στο επιχειρησιακό επίπεδο από τη γενναία αντίσταση του ουκρανικού λαού καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας έδωσε εντολή να διευκολυνθεί η αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία. Αυτός ήταν ο τρόπος του να «απαντήσει» στο γεγονός πως στον πόλεμο που κήρυξε τις 24 Φεβρουαρίου στέλνονται, όπως είπε, «μισθοφόροι» από τη Δύση.

«Αν δείτε ότι οι άνθρωποι θέλουν να πάνε εκεί και να βοηθήσουν το λαό του Ντονμπάς ως εθελοντές, ειδικά δωρεάν, λοιπόν, θα πρέπει να ικανοποιήσουμε την επιθυμία τους και να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι υπαρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή, που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Πούτιν ενέκρινε επίσης την παράδοση κατασχεμένων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές μαχητές στην Ουκρανία. Ο Σόιγκου πρότεινε την παράδοση αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως τα Javelin και Stinger, σε μαχητές στις αυτονομιστικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Περιορισμένη πρόοδος των Ρώσων βλέπουν οι δυτικοί

Όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Άμυνας οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία σημειώνουν «περιορισμένη πρόοδο», αλλά πιθανώς ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις κατά αστικών κέντρων, περιλαμβανομένου του Κιέβου..«Η Ρωσία πιθανώς επιδιώκει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για μια ανανεωμένη επιθετική δραστηριότητα τα επόμενα 24ωρα, υποστηρίζει.

Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού που υποστηρίζει ότι ο Πούτιν δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για την εισβολή του στην Ουκρανία και τώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στο έδαφος.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι σε θέση να κυκλώσουν το Κίεβο σε μία με δύο εβδομάδες, αλλά οι μάχες για τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας θα διαρκέσουν πιθανώς πολύ περισσότερο.

Ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο, έπληξαν οι Ρώσοι

Μια ακόμη είδηση εν το μεταξύ που έρχεται από το Χάρκοβο συγκλονίζει. Σύμφωνα με αξιωματούχους
ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο επλήγη από ρωσικές δυνάμεις. Ο κυβερνήτης της περιοχής είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για θύματα, στο κτίριο φέρονται να βρίσκονται 330 άτομα.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποβ, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι ορισμένοι από τους τροφίμους ήταν αδύνατο να μετακινηθούν κι ότι 73 άτομα απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο. «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου κατά αμάχων, για γενοκτονία εις βάρους του ουκρανικού έθνους», έγραψε στο Telegram.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης , όπως δήλωσε είναι ότι το Xάρκοβο δέχθηκε 89 βομβαρδισμούς κατοικημένες περιοχές μέσα σε ένα 24ωρο.

Το Χάρκοβο, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, έχει ουσιαστικά περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και σφυροκοπείται ανηλεώς από την έναρξη της εισβολής. Παράλληλα στόχος των ρωσικών δυνάμεων έγινε και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ντέσνα στο Τσερνίχιβ. Η ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Ουκρανίας είδε το πρωί της Παρασκευής την έδρα της να μετατρέπεται σε ερείπια από τις ρωσικές επιδρομές μέσα στη νύχτα.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters , ο Όλεγκ Σινεγκούμποβ είπε επίσης, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά το χτύπημα χθες τα ξημερώματα του ινστιτούτου φυσικής της πόλης που διαθέτει πυρηνικό εργαστήριο. «Δεν υπάρχουν ακόμη απειλές για τον άμαχο πληθυσμό», ήταν η εκτίμηση του.

Διαβάστε επίσης:

Πίστευε ο Ζελένσκι ότι το ΝΑΤΟ θα έμπαινε σε πόλεμο για χάρη του;

Διχασμένη η Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής για την απάντηση στην κρίση – Όχι στο ευρωομόλογο λένε χώρες του Βορρά 

Ενεργειακή ακρίβεια: Γιατί ο Μητσοτάκης έπαθε… Βαρουφάκη

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago