Παρά τη ρητορική περί «ευρωπαϊκής ενότητας» ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες απέδειξε ότι ακόμα και σε καιρό πολέμου η Ε.Ε. παραμένει το ίδιο διχασμένη όπως πάντα.
Οι 27 διαφώνησαν για τα πάντα, από την είσοδο της Ουκρανίας στην Ε.Ε., μέχρι τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έκδοση ευρωομόλογου για να καλυφθούν δαπάνες για την άμυνα και την ενεργειακή πολιτική, με αποτέλεσμα όλα τα θέματα να «μπουν στον πάγο».
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2027 και θα παρουσιάσει σε επόμενη φάση συγκεκριμένα σχέδια για τα μέτρα που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, καθώς και μέτρα τα οποία θα μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη για να στηρίξουν τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση για επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη οδηγώντας σε πρωτοφανή ρεκόρ τις τιμές του ηλεκτρικού.
Το σκεπτικό Μητσοτάκη είναι ότι η πρωτοφανής αύξηση της τιμής οφείλεται σε καθαρή κερδοσκοπία, η οποία ευνοείται από την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος, και όχι από τις δυνάμεις της αγοράς.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από την έκρηξη του πληθωρισμού και τη δυσαρέσκεια των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το κόστος ζωής να εκτοξεύονται όλο και ψηλότερα.
Η ανάλυση που συνοδεύει την πρόταση βασίζεται στο ότι στην πραγματικότητα, η αγορά φυσικού αερίου δεν έχει διαταραχθεί, καθώς οι ροές συνεχίζονται κανονικά, αφού ούτε η παραγωγική δυνατότητα ούτε οι εφοδιαστικές αλυσίδες φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει έξι μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά φυσικού αερίου, που περιλαβάνουν τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές, στα περιθώρια ημερήσιας διακύμανσης και στα περιθώρια κέρδους, τα οποία θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση σε περίπτωση ανάγκης.
Τέτοιες προτάσεις είναι τελείως ασυνήθιστες για έναν φιλελεύθερο πολιτικό όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης μόλις προ ημερών απέρριπταν μετά βδελυγμίας τις προτάσεις για πλαφόν στα καύσιμα και τις τιμές φυσικού αερίου που γίνονταν από άλλα πολιτικά κόμματα. Άλλωστε η ανάλυση περί κερδοσκοπίας παραπέμπει στην κριτική που κάνουν κόμματα της Αριστεράς, όπως κατ΄εξοχήν το ΜέΡΑ25 που εστιάζει την ευθύνη για την κρίση στη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Το ελατήριο για την υποβολή μιας τέτοιας πρότασης έχει ασφαλώς να κάνει και με το ότι η άνοδος των ενεργειακών τιμών έχει εκτοξεύσει την τιμή του ηλεκτρικού κατά 71% και τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 7,2% (πληθωρισμός Φεβρουαρίου) δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος.
Πολλώ δε μάλλον που οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν ενσωματώσει και τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία στην ενεργειακή αγορά, οι οποίες θα φανούν το επόμενο διάστημα, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό ακόμα ψηλότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε, ενώ ακόμα η εισβολή στην Ουκρανία είναι ακόμα σε εξέλιξη, να τροποποιήσει τη ρητορική της, δίνοντας σαφές στίγμα ότι έχει θορυβηθεί από την άνοδο του πληθωρισμού.
Είναι επομένως δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει τους επόμενους μήνες, κατά ορισμένες εκτιμήσεις μάλιστα το φαινόμενο θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας -εκτός των άλλων- πολιτικά ασφυκτικές συνθήκες για την κυβέρνηση.