Πολιτική

Οικονόμου: Αναζητούμε λύσεις για την ενεργειακή κρίση μέσω της Ευρώπης – Πυρά για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και διεκδικεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, λύσεις που καμία από μόνη της δεν μπορεί να πετύχει είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία με την επιστολή 6 σημείων που απέστειλε στην πρόεδρο της ΕΕ Φον Ντερ Λάϊεν και πέτυχε , όπως είπε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου Κορυφής, ρητή αναφορά για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα των ανατιμήσεων με την δημιουργία, μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η στήριξη καταναλωτών, επιχειρήσεων και αγροτών για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών ανατιμήσεων θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και θα δρομολογηθούν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δυναμώνει τη φωνή της και διεκδικεί, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λύσεις που καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να πετύχει.

Πυρά για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που καταλύεται η διεθνής νομιμότητα η Ελλάδα χρειάζεται αρραγή ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα χρειάζεται ευθύνη. Συχνά η κριτική που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει άγνοια και αδυναμία κατανόησης της κατάστασης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του, κάνοντας λόγο για «τέσσερις μύθους που διακινεί η αντιπολίτευση».

-Πρώτος μύθος είπε, τα περί εθνικής διατίμησης που ζητά η αντιπολίτευση και η οποία «θα οδηγούσε σε απομόνωση τη χώρα».

– Δεύτερος μύθος τα «περί λιγνίτη» λέγοντας ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη δεν ήταν φθηνότερη από την παραγωγή με φυσικό αέριο. Τόνισε ότι όσες μονάδες έκλεισαν είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σήμερα όλες οι διαθέσιμες μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούν κανονικά ώστε να έχουμε αναγκαίες εφεδρείες, είπε ο κ. Οικονόμου.

-Τρίτος μύθος «τα περί κερδών της ΔΕΗ» είπε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας ότι «αφού η ΔΕΗ γλύτωσε τη χρεοκοπία έχει δώσει 800 εκατομμύρια ευρώ για να απορροφήσει κόστος που θα έπεφτε στους καταναλωτές ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για κάλυψη ανατιμήσεων».

-Και τέταρτος μύθος «τα περί μείωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας ότι ο φόρος αυτός καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων εσόδων για την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια κλπ. [Αν λείψουν οι πόροι, να μας υποδείξουν από που θα αναπληρωθούν. Με νέους φόρους ή επιπλέον δανεισμό;]αναρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χθες στο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μεταξύ άλλων το ν/σ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που προβλέπει και την εξασφάλιση προσωπικού γιατρού για όλους τους Έλληνες.

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και αλλαγή εκλογικού νόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σύντομα «να δραπετεύσει εκλογικά», σχολίασε ότι: «Οι προβλέψεις αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου.»

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, ενότητα και αποφασιστικότητα και πως το μέλημα του πρωθυπουργού είναι κάθε ημέρα που περνά να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς κρίσης.

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο πάντως, ο κ.Οικονόμου επανέλαβε ότι δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Τσιπρας απο Μεσσηνία: Πολιτική επιλογή Μητσοτάκη να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την αισχροκέρδια

Οι πιέσεις σε Μητσοτάκη για νέο εκλογικό νόμο το ενδεχόμενο εκλογών πριν το καλοκαίρι και ο καθοριστικός Σεπτέμβης…

Αλέξης Τσίπρας – Πολιτικό Κέντρο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να είμαστε έτοιμοι για εκλογές»

«Εκρηξη» πληθωρισμού 7,2%, αυξήσεις 78,5% στο αέριο, 71% στο ρεύμα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago