Oι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να διανείμουν τους μερίσματα-ρεκόρ από τα κέρδη που είχαν το 2024 και να αυξήσουν θεαματικά τις επαναγορές μετοχών τους, αποδίδοντας συνολικά σχεδόν 123 δισ. ευρώ στους μετόχους τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS, οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες αναμένεται να διαθέσουν 74,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 49 δισ. ευρώ σε επαναγορές, όταν θα ανακοινώσουν τα κέρδη του 2024 τις επόμενες εβδομάδες.
Η αποζημίωση των μετόχων θα είναι υψηλότερη από τα εντυπωσιακά ποσά που αποκόμισαν για τη χρήση του 2023, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν να μοιράσουν τα κέρδη που είχαν από τα αυξημένα επιτόκια και να αντισταθμίσουν την απώλεια των μετόχων από την απαγόρευση πληρωμής μερισμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η εκτίναξη των κεφαλαιακών αποδόσεων έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία πολλοί επενδυτές απέφευγαν τον κλάδο, ο οποίος υπέφερε από τις χαμηλές αποτιμήσεις και την επί μία δεκαετία πενιχρές ανταμοιβές των μετόχων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι τράπεζες με τις μεγαλύτερες επιστροφές
Η HSBC, η BNP Paribas και η UniCredit αναμένεται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους με βάση τα αποτελέσματά τους το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, διανέμοντας 19,3 δισ. ευρώ, 11,6 δισ. ευρώ και 8,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης έχουν βελτιωθεί αισθητά από τότε που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022, έχοντας υπομείνει μια επώδυνη δεκαετία χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων. Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς μετακύλισαν τα υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στους αποταμιευτές.
Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, αλλά οι επενδυτές έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον οι μεγάλες πληρωμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια.
Ο Jérôme Legras, διευθύνων σύμβουλος της Axiom Alternative Investments, η οποία κατέχει μετοχές στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, δήλωσε ότι το σημερινό επίπεδο αποδόσεων είναι βιώσιμο και ότι η Axiom αναμένει «μικρή αύξηση της συνολικής απόδοσης για το 2025 σε σύγκριση με το 2024».
Οι φθηνότερες καταθέσεις, η επαναχορήγηση δανείων με υψηλότερα επιτόκια και οι υψηλότερες αποδόσεις από δραστηριότητες που αποφέρουν έσοδα βελτίωσαν τις προοπτικές, πρόσθεσε ο Legras.
Οι εκτιμήσεις της Citigroup
Η Citigroup ανέφερε ότι αναμένει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανακοινώσουν μερίσματα ύψους 80 δισ. ευρώ και επαναγορές 54 δισ. ευρώ για το 2025.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις υπολείπονται των αντίστοιχων αμερικανικών εταιρειών και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τη λογιστική αξία τους.
«Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τιμολογημένες για μια πτώση των κερδών και των πληρωμών, την οποία απλώς δεν βλέπουμε», δήλωσε ο Jason Napier, επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην επενδυτική τράπεζα της UBS.
«Προβλέπουμε ότι οι τράπεζες θα αποδώσουν μερίσματα και επαναγορές που αντιστοιχούν στο 10% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ή και περισσότερο σε καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια, διπλάσια από ό,τι η αγορά μετοχών στο σύνολό της», πρόσθεσε.
Ανησυχίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες ότι ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό καθεστώς των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να καταστήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές, ακόμη και στις εγχώριες αγορές τους, διευρύνοντας τη διαφορά στις αποτιμήσεις.
Ο επικεφαλής της UniCredit, Andrea Orcel, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα είναι πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τον περιορισμό των ρυθμίσεων. Και δεδομένου ότι οι αμερικανικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αυτό θα μας θέσει σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα».
Με πληροφορίες από FT