Όσο περνούν οι μέρες, με τον εφιάλτη της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας να εγκαθίσταται για τα καλά πάνω από την ελληνική οικονομία και κοινωνία, οι προβληματισμοί στο Μέγαρο Μαξίμου για μία «εκλογική διέξοδο» το συντομότερο γίνονται όλο και πιο έντονοι. Χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει την άποψη συνεργατών και συνομιλητών του ότι «ο καλύτερος χρόνος για τις πρόωρες κάλπες είναι πριν το καλοκαίρι και όσο μπορεί τα προβλήματα να αποδοθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία».
Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, αυτές δηλαδή που διέρρευσαν μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων σε δυσθεώρητα επίπεδα, περί εισηγήσεων ή και πιέσεων στον πρωθυπουργό επιβεβαιώνονται τα τελευταία 24ωρα. Στο Μαξίμου και σε έναν στενό περίγυρο ανθρώπων των οποίων την άποψη ακούει ο κ. Μητσοτάκης έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι όχι μόνο οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική πρέπει να γίνουν τον Μάιο, αλλά και ότι η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες ακυβερνησίας. Οι θιασώτες αυτής της άποψης λένε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο όποιος θόρυβος και οι αντιδράσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ξεχαστούν μετά από μερικές μέρες και ότι θα υπερισχύσει έναντι οποιουδήποτε άλλου στοιχείου το γεγονός πως με το νέο σύστημα θα αναδεχθεί (στις δεύτερες εκλογές) οπωσδήποτε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, πράγμα που θα λειτουργήσει θετικά στο γενικότερο κλίμα, σε αντίθεση με την σημερινή παραλυτική σεναριολογία περί επερχόμενης ακυβερνησίας.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ακούει περισσότερο από ποτέ τις απόψεις αυτές, αλλά δεν δείχνει να τις ενστερνίζεται προς το παρόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φαίνεται να θέλγεται ακόμα από τις «σειρήνες του φθινοπώρου», καθώς η εκτίμηση είναι ότι μετά από ένα καλό καλοκαίρι στον τουρισμό, η διάθεση του κόσμου θα είναι πιο θετική απέναντι στην κυβέρνηση. Άλλωστε οι τρεις πρωθυπουργοί που επιχείρησαν την επανεκλογή τους της τελευταία 25ετία καταφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές, το πέτυχαν κάνοντας εκλογές τον… Σεπτέμβριο! Ο Κώστας Σημίτης το 1996, ο Κώστας Καραμανλής το 2007 και ο Αλέξης Τσίπρας το 2015!
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του όταν κλείσει αυτός ο κύκλος των δραματικών εξελίξεων, προς το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Δηλαδή αφού φανεί προς τα πού πάει το Ουκρανικό ζήτημα και φυσικά με την έξοδο από την πανδημία, έστω και για κάποιους μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Το μυαλό στο Κίεβο, το βλέμμα σε Ατάλεια και Βερσαλλίες με χαμηλές προσδοκίες
Δημοσκόπηση: Η ακρίβεια το μεγάλο πρόβλημα – Λάθος η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…