Την κατάσταση σώζει ο λιγνίτης, που αντιστοιχεί στο 19% της παραγωγής. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να διευρύνει τη συμβολή του με τέσσερις ακόμη μονάδες, που θα απαιτούσαν όμως πρόσθετο προσωπικό και καινούργια «πεδία» εξόρυξης λιγνίτη.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να λαμβάνει μέτρα υποκατάστασης των καυσίμων από τη Ρωσία, στην Ελλάδα ωστόσο συνεχίζεται το φαινόμενο που ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα δηλαδή να καίμε ρώσικο φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό που εξάγεται σε μεγάλο ποσοστό στις γύρω χώρες ενώ πολλές λιγνιτικές μονάδες παραμένουν ανενεργές.
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η παραγωγή ρεύματος από μονάδες που καίνε φυσικό αέριο διατηρήθηκε επί πολλές ώρες κοντά στο 60% του συνολικού ενεργειακού μίγματος. Οι 6 λιγνιτικές μονάδες που έχουν τεθεί σε λειτουργία κάλυψαν μερίδιο 18,8% (τριπλάσιο από το 6,5% στο τέλος Φεβρουαρίου) της παραγωγής, ενώ τα ενταγμένα στο δίκτυο φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες έμειναν σε ποσοστό λίγο πάνω από το 20%.
Σήμερα, η λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να μείνει στο 19%, αλλά θα ανέβει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών στο 30%, με συνέπεια να περιορισθεί κάπως το ποσοστό από φυσικό αέριο. Φαίνεται πως αυτός ο συνδυασμός μειώνει σε τέτοιο βαθμό τη χονδρική τιμή, όπως αυτή καθορίζεται χρηματιστηριακά, με συνέπεια να αυξηθούν περαιτέρω οι εξαγωγές προς Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Περίπου το 15% της σημερινής παραγωγής, 27,5 χιλιάδες μεγαβατώρες θα οδηγηθούν σε εξαγωγή έναντι 21,1 χιλιάδων χθες.
Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τις χώρες με τις οποίες υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά τις αρχές Μαρτίου, ενώ προηγουμένως αλλά και στη διάρκεια του 2021, η χώρα μας κάλυπτε τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια εισάγοντας ρεύμα σε ποσότητες αντίστοιχες με εκείνες που τώρα εξάγει.
Το πρόβλημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα αποθέματα της Ελλάδας σε φυσικό αέριο που παραμένουν ισχνά καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει υπόγειες αποθήκες παρά μόνον εγκαταστάσεις για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG με περιορισμένη χωρητικότητα.
Την κατάσταση σώζει σε έναν βαθμό ο λιγνίτης, καθώς πλέον λειτουργούν 6 μονάδες, σε σύγκριση με 2-3 το προηγούμενο διάστημα: τέσσερις μονάδες στον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης, μία στη Μελίτη Φλώρινας και μία στη Μεγαλόπολη, εκ των οποίων, όμως, οι δύο τελευταίες έχουν πολύ μικρά αποθέματα λιγνίτη για μία έως δύο εβδομάδες. Εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης παραμένει μία μονάδα στον Αγιο Δημήτριο που επισκευάζεται, ενώ σε άλλη μία στη Μεγαλόπολη η βλάβη παραμένει ανεπισκεύαστη από πέρσι το καλοκαίρι. Κατά πληροφορίες, η ΔΕΗ θα μπορούσε σχετικά εύκολα να επανενεργοποιήσει άλλες τέσσερις μονάδες στην Καρδιά Κοζάνης και άλλες δύο στο Αμύνταιο Φλώρινας που έχουν κλείσει και το προσωπικό αποχώρησε με εθελουσία έξοδο. Για να επαναλειτουργήσουν αυτές οι μονάδες πρέπει να βρεθούν λύσεις τόσο για το προσωπικό λειτουργίας όσο και για την εξόρυξη λιγνίτη. Εφόσον οι λύσεις αυτές βρεθούν, έστω και προσωρινά, πρέπει μετά να δοθούν απαντήσεις και για τα «πράσινα» δάνεια που έλαβε η ΔΕΗ μέσα στο 2021 που προβλέπουν αυξημένο επιτόκιο εάν ανέβουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.