Δραματική τροπή παίρνει το θέμα των τιμών των καυσίμων δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανακοίνωση χθες από τον πρόεδρο Μπάιντεν για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στη χώρα μας η αμόλυβδη έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 2 ευρώ και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα αγγίξει τα 2,5 ευρώ ως το τέλος της εβδομάδας.
Τα νεότερα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων δείχνουν ότι 23 νομοί, δηλαδή σχεδόν η μισή Ελλάδα, κινούνται με μέση τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ.
Η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,996 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται μια ανάσα από τα 1,80 ευρώ, ενώ ακόμα και το υγραέριο έχει σπάσει το φράγμα του 1 ευρώ. Με την τιμή του Brent να κινείται στη ζώνη των 130 δολαρίων χωρίς διάθεση υποχώρησης (μάλλον το αντίθετο δείχνουν οι προβλέψεις μετά το εμπάργκο ΗΠΑ- Βρετανίας στα ρωσικά καύσιμα), όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας…
Το γεγονός ότι το ενδεχόμενο να αγγίξει τα 2,5 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύουν» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.
Πάντως, ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.
Οι τιμές ανά νομό
Οι αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα πυροδοτούν νέο ντόμινο αυξήσεων
H κατάσταση έχει θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις στην ΕΕ, αύριο το ενεργειακό θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί δέσμη μέτρων. Και βεβαίως μέγιστο ζήτημα για τους οικιακούς προϋπολογισμούς είναι ότι οι αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα πυροδοτούν νέο ντόμινο αυξήσεων γενικότερα στη διατροφική αλυσίδα
Ειδικά τις τελευταίες ημέρες η κλιμάκωση των τιμών είναι ραγδαία.
«Είναι θέμα ημερών να πιάσει και το 1,60 ευρώ», δήλωσε για το πετρέλαιο θέρμανσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Θέμης Κιουρτζής. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι αυξήσεις όχι μόνο είναι ραγδαίες και αλλάζουν καθημερινά, όμως δεν φαίνεται και το τέλος», έθεσε ευθέως ερωτήματα για την εμπορική πολιτική των δύο διυλιστηρίων της χώρας.
«Κάθε μέρα υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής. Όσο ανεβάζουν τις τιμές τα διυλιστήρια, τόσο θα ακολουθεί και η υπόλοιπη αλυσίδα φθάνοντας ως τον καταναλωτή», εξηγεί. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι τιμές στη λιανική θα ήταν ακόμη πιο μεγάλες με βάση το ρυθμό αύξησης που επιβάλουν τα διυλιστήρια, εάν δεν υπήρχαν πρατήρια με αποθέματα να συγκρατήσουν τις τιμές.
«Σήμερα με βάση τα στοιχεία που έχω θα δούμε τη μέση τιμή διάθεσης του diesel στη λιανική στο νομό Θεσσαλονίκης να είναι χαμηλότερη κι απ’ αυτή που θα χρεώσει το διυλιστήριο στη χονδρική!», λέει χαρακτηριστικά.
Χθες η τιμή χονδρικής προς τις εταιρείες εμπορίας που χρέωναν τα ΕΛΠΕ για την απλή (95 οκτανίων) αμόλυβδη βενζίνη ήταν 1,573 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και η Motor Oil 1,572 ευρώ. Συμπεριλαμβάνοντας το ΦΠΑ η τιμή πλέον πάει στο 1,95 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσό που αναγράφεται στις ταμπέλες των πρατηρίων επιμερίζεται στις εταιρείες εμπορίας, τους βυτιοφορείς και τα ίδια τα πρατήρια!
Σε ό,τι αφορά το Diesel, το οποίο σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αμόλυβδη, η τιμή διάθεσης του απλού απ’ τα ΕΛΠΕ χθες ήταν στα 1,446 ευρώ και απ’ τη Motor Oil 1,445 ευρώ.
Κλυδωνισμοί λόγω εμπάργκο ΗΠΑ
Μετά και το διάγγελμα Μπάιντεν που ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η τιμή του συνεχίζει το ανοδικό ράλι φθάνοντας τα 127 δολάρια το βαρέλι.
Το West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου αυξάνεται 2,4% στα 126,72 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και το Brent παράδοσης Μαίου ενισχύεται 2,8% στα 131,54 δολάρια το βαρέλι.
Ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα θα κινηθεί στα 120 με 130 δολάρια το βαρέλι.
Πέραν του Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Επιπλέον, Shell και BP έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν τις νέες αγορές ρωσικού πετρελαίου.
Η Ευρώπη προς το παρόν δεν θα πάρει απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η εξαρτησιακή σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία δεν συγκρίνεται με αυτή της Αμερικής. Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες, μία έμμεση αναφορά στην στάση ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Βουλγαρία κτλ) που είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας. Και η Ευρώπη, όμως προχωρά σε σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% από το φυσικό αέριο για το 2022. Για να το επιτύχει αυτό θα στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.
Όπως είναι αναμενόμενο και η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τεράστια δοκιμασία, με μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και κατολίσθηση του νομίσματός της, ενώ γενικότερα κλυδωνισμοί αναμένονται στην παγκόσμια οικονομία με άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο πριν την τελική μάχη – Πλησιάζει φάλαγγα του ρωσικού στρατού
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ήδη ηττημένος
Ο ενεργειακός πόλεμος δίνει τη χαριστική βολή στη παγκοσμιοποίηση – Ποιος θα τον πληρώσει ακριβότερα