Η Κομισιόν σχεδιάζει μια πορεία για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των αναγκών εισαγωγής κατά σχεδόν 80% φέτος, μας είπαν δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.
Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα θα προτείνει μέτρα όπως η αξιοποίηση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στοχεύει στην επίτευξη ανεξαρτησίας από τον μεγαλύτερο προμηθευτή του ορυκτού καυσίμου της περιοχής πολύ πριν από το 2030.
Στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλίες που αρχίζει την Πέμπτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να ενισχύσουν τα μέτρα με μια «ενδελεχή επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο διασφαλίζουμε την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού», σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που είδε το Bloomberg.
Για να πετύχουν οι προσπάθειες, θα χρειαστούν δράσεις από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία ήδη δεν ένιωθαν άνετα με τις επενδύσεις που απαιτούνται για τα σχέδια της Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Προσθέτοντας επείγοντα χαρακτήρα στις συζητήσεις, η Ρωσία απείλησε χθες το βράδυ να διακόψει τις προμήθειες προς την Ευρώπη.
Σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή δημοσιεύει ένα σχέδιο 10 σημείων για να αμβλύνει το πλήγμα της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε στο POLITICO ότι αν οι χώρες της Ε.Ε. υιοθετήσουν όλα τα προτεινόμενα μέτρα «ήδη μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα … Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [που συνεδριάζει] αργότερα αυτή την εβδομάδα».
Οι Βρυξέλλες εργάζονται εδώ και μήνες για τρόπους μείωσης της εξάρτησης της Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα και των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αλλά με τον πόλεμο της Ρωσίας, το έγγραφο έχει πλέον αποκτήσει πρωταρχική γεωστρατηγική σημασία. Η Ισπανία τον περασμένο Σεπτέμβριο έθεσε το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας στην ατζέντα των αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών της Ε.Ε., αλλά χώρες όπως η Γερμανία υποστήριξαν ότι οι αιχμές των τιμών ήταν ένα «βραχυπρόθεσμο» πρόβλημα που θα εξαφανιζόταν την άνοιξη. Τώρα, το Βερολίνο συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται ένα νέο σχέδιο.
Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι τα βασικά σημεία παραμένουν «η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ενεργειακής μας απόδοσης, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών».
Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι η πρόταση να φορολογηθούν και να αναδιανεμηθούν τα έκτακτα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. καθορίζεται από την πιο ακριβή πηγή, παρόλο που το φυσικό αέριο αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής εισροής. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν επωφεληθεί μαζικά από τις ουρανοκατέβατες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράττοντας απροσδόκητα έκτακτα κέρδη. «Είναι σαφές ότι στις περισσότερες από τις κοινωνίες μας, η ένταση είναι αισθητή μεταξύ της αύξησης των τιμών της ενέργειας για αυτές και των συνήθως διογκούμενων εσόδων για τις εταιρείες ενέργειας. Και είμαι βέβαιος ότι οι δημόσιες αρχές θα θελήσουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό», δήλωσε ο Τίμερμανς.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία είναι πολύ εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου για να διακινδυνεύσει την απαγόρευση εισαγωγών, αντιδρώντας στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
«Αυτή τη στιγμή, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή θερμότητας, την κινητικότητα, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με άλλο τρόπο. Επομένως, είναι ουσιαστικής σημασίας για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και την καθημερινή ζωή των πολιτών μας», ανέφερε σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση. Ενώ το Βερολίνο εργάζεται για τη μείωση αυτής της εξάρτησης, «αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».
Ντομπρόβσκις και Τίμερμανς, ο επικεφαλής για το κλίμα, τη Δευτέρα επέμειναν στον Σολτς, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός συζήτησης στον αγώνα για να σταματήσει η επιθετικότητα της Ρωσίας, ειδικά καθώς οι εισαγωγές ενέργειας της Ευρώπης είναι αυτές που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν.
Τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού, μας είπε ο Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας ότι ετοιμάζονται περισσότερες κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα. Εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου μετά τις εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τις ρωσικές προμήθειες, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «το να κάνουμε κάτι για το πετρέλαιο μπορεί να είναι κάπως λιγότερο αποδιοργανωτικό», καθώς «υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τη διαφοροποίηση της προσφοράς πετρελαίου βραχυπρόθεσμα από ό,τι της προσφοράς φυσικού αερίου». Παρόλα αυτά, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι αν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο, η Ε.Ε. θα μπορέσει να ξεπεράσει τον τρέχοντα χειμώνα, αν και θα πρέπει να προετοιμαστεί για τον επόμενο με «κοινή αποθήκευση».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Τίμερμανς δήλωσε: «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού … Η βαρβαρότητα που επιδεικνύει τώρα ο Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, αλλά και με μέτρα που τον πλήττουν, ακόμη και αν μπορεί να πλήξουν και εμάς».
Πηγή efsyn.gr