Κόσμος

Μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, δίχως τέλος η ανθρωπιστική κρίση, εντός της Ουκρανίας 150.000 Ρώσοι στρατιώτες

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση. Τραγικές παραμένουν ου συνθήκες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην «αποκλεισμένη» Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία. «Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε. Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί κανένα τελεσίγραφο από τη Μόσχα.

Πάνω από 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μετά τη ρωσική εισβολή: περισσότεροι από 1,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι διέσχισαν τα σύνορα.

Η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 1 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

Συνολικά 1.735.068 άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες έμειναν σπίτι για να πολεμήσουν– έχουν μέχρι στιγμής περάσει τα σύνορα στην Κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να δει έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. 

Το σύνολο των ρωσικών δυνάμεων έχει πλέον εισβάλει στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000, είπε ο αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε χώρες-νατοϊκούς συμμάχους.

Στο Κίεβο πάντως συνεχίζουν τα οχυρωματικά έργα περιμένοντας τη μεγάλη επίθεση.

Μελετά και νέες κυρώσεις η Δύση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαφωνίες πάντως εμφανίστηκαν εντός ΕΕ στο ζήτημα του άμεσου τερματισμού της παροχής πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει «εν μια νυκτί». Δύσκολη μέρα για τα χρηματιστήρια και άνοδος όλων των τιμών που σχετίζονται με την ενέργεια εντείνει τους πονοκεφάλους των ευρωπαϊκών κυβερνητών που θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βερσαλλίες.

«Καλεσμένος» στη βρετανική Βουλή ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει την Τρίτη στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων. «Όλοι οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τον πρόεδρο, ο οποίος θα μιλήσει σε εμάς ζωντανά από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη Βουλή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λίντσεϊ Χόιλ.

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας που είχε συνάντηση με την ομόλογό του Λιζ Τρας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Πούτιν;

Οι 4 όροι που θέτει η Μόσχα για να σταματήσει τον πόλεμο

Τι ακριβώς πετυχαίνει η Ουκρανία με τα τουρκικά Bayraktar;

Σεργκέι Σοϊγκού: Ο αρχιστράτηγος του πολέμου στην Ουκρανία στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας αλλά και του Πούτιν

Ισραηλινή μεσολάβηση για Ουκρανία: Μπορεί ο Μπένετ να πετύχει αποκλιμάκωση;

Η Κύπρος «δεύτερη πατρίδα» για περίπου 40.000 Ρώσους – Ο ρόλος των ολιγαρχών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago