Το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας σχεδιάζει να αφιερωθεί το 2025 σε βοήθεια προς τις χώρες για την υιοθέτηση των δύο πρώτων σειρών κανόνων, αντί να εκδώσει νέα πρότυπα.
Το συμβούλιο -που ιδρύθηκε το 2021 με την υποστήριξη από φορείς όπως η G7 και η Παγκόσμια Τράπεζα- θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην εξάπλωση των προτύπων αναφοράς για το κλίμα και των γενικών προτύπων αναφοράς για τη βιωσιμότητα που θα εκδοθούν το 2025. Στόχος του είναι να παρέχει συνεκτικές πληροφορίες για τους επενδυτές παγκοσμίως που ανησυχούν για τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας.
«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2024», δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Περισσότερες από 30 δικαιοδοσίες, τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναδυόμενες αγορές, έχουν ήδη αναλάβει δράση για την υιοθέτηση ή την άλλη χρήση των προτύπων ISSB».
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες εργάζονται πάνω στα δικά τους εθνικά πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώσουν τους κανόνες του ISSB. Ένα συμβουλευτικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε να προχωρήσει η χώρα προς την υιοθέτηση των προτύπων του συμβουλίου για το κλίμα και τη γενική βιωσιμότητα με μερικές βελτιώσεις και θα λάβει την τελική απόφαση το 2025.
Η ανάπαυλα στη θέσπιση νέων κανόνων έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει 12 πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, δύο από τα οποία καλύπτουν τη γενική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και 10 για συγκεκριμένους τομείς που κυμαίνονται από τη ρύπανση έως το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας και την επιχειρηματική συμπεριφορά. Άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά από πέρυσι και τελικά θα είναι υποχρεωτικά για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και για τις πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλη παρουσία στην ΕΕ.
Πλήρωση κενών
Εκτός Ευρώπης δεν υπάρχουν λεπτομερείς υποχρεωτικοί κανόνες για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση για θέματα πέραν του κλίματος. Μια πρόκληση για το ISSB θα είναι να καλύψει αυτό το κενό, ώστε να βοηθήσει στην προώθηση του γενικού προτύπου υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις για όλα τα θέματα βιωσιμότητας που είναι ουσιώδη για την επιχείρησή τους.
Επί του παρόντος, οι εταιρείες πρέπει να βασίζονται σε εθελοντικούς κανόνες για πολλούς τομείς που δεν καλύπτονται από το ίδιο το ISSB.
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν εθελοντικούς κανόνες από την Global Reporting Initiative, δήλωσε ο Daniel Verbruggen, πρώην οικονομικός διευθυντής της BNY Mellon, ο οποίος τώρα εργάζεται ως σύμβουλος στο CFO Centre. Τα πρότυπα GRI στηρίζουν τις απαιτήσεις της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον αντίκτυπο, δείχνοντας τη ζημία που προκαλούν οι εταιρείες στον κόσμο μέσω πραγμάτων όπως η ρύπανση, σε αντίθεση με την εστίαση του ISSB στην υποβολή εκθέσεων για τους επενδυτές. «Εξετάζουμε τα εθελοντικά πρότυπα που υπάρχουν εκεί έξω», δήλωσε ο Verbruggen.
Το ISSB έχει δηλώσει ότι η επικαιροποίηση των εθελοντικών κατευθυντήριων γραμμών του Συμβουλίου Λογιστικών Προτύπων Βιωσιμότητας έως τον Ιούνιο του 2025 αποτελεί προτεραιότητα για να καλυφθούν τα κενά μέχρι να έχει την ευκαιρία να συντάξει το ίδιο περισσότερα πρότυπα αναφοράς για θέματα πέραν της κλιματικής αλλαγής. Ήδη οι εθελοντικοί κανόνες του Συμβουλίου Λογιστικών Προτύπων Βιωσιμότητας -που συγχωνεύθηκε στο ISSB το 2022- στηρίζουν τις απαιτήσεις του ISSB για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το κλίμα.
Αναβαθμισμένη ατζέντα
Το ISSB έχει καθορίσει το πρόγραμμα εργασιών του μέχρι το 2026. Σε δημόσια διαβούλευση διαπιστώθηκε η επιθυμία να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή των δύο πρώτων προτύπων του έναντι της συγγραφής νέων κανόνων, αν και προχωρά σε αρχική έρευνα για δύο άλλα θέματα στα οποία θα μπορούσε να εξετάσει μελλοντικά πρότυπα: βιοποικιλότητα και γνωστοποιήσεις δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μην συμμετάσχει σε ένα έργο για την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα σχόλια της εταιρικής διοίκησης – ένα αφηγηματικό τμήμα των ετήσιων εκθέσεων των εταιρειών που αναμένεται να περιλαμβάνει γνωστοποιήσεις για τη βιωσιμότητα. Ο αδελφός φορέας του ISSB, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, θα προωθήσει αυτό το έργο μόνο του.
«Το ISSB πρέπει να συνεχίσει να εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τα πρότυπά του στους τομείς των δεξιοτήτων, της δικαιοδοσίας και της υιοθέτησης από τον οργανισμό – οι εταίροι του ISSB είναι εδώ για να υποστηρίξουν», δήλωσε η Sharon Machado, επικεφαλής βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ένωση Ορκωτών Λογιστών.
Το ISSB reporting για τους επενδυτές είναι μια «παγκόσμια γραμμή βάσης» που διασφαλίζει ότι οι χώρες δημοσιοποιούν βασικές πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε το συμβούλιο. Οι χώρες μπορούν να προσθέσουν πρόσθετες απαιτήσεις, όπως η υποβολή εκθέσεων επιπτώσεων τύπου GRI, εάν το επιθυμούν. Αυτό έκανε η ΕΕ, προσθέτοντας απαιτήσεις γνωστοποίησης επιπτώσεων στην αναφορά για τους επενδυτές. «Πολλές εταιρείες αναφέρουν εδώ και καιρό στοιχεία για τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Verbruggen. «Πιστεύω ότι αποτελεί σημαντικό μέρος της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να αναφέρουμε και πώς να το κάνουμε».