Κόσμος

Ισραηλινή μεσολάβηση για Ουκρανία: Μπορεί ο Μπένετ να πετύχει αποκλιμάκωση;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν ισραηλινό αρχηγό κυβέρνησης να ενεργεί ως ενεργός και δημόσιος μεσολαβητής. Στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνέβαινε συνήθως το αντίστροφο: το Ισραήλ βρισκόταν στο ρόλο του μέρους που του προσφέρεται μεσολάβηση. Το ταξίδι του Ναφτάλι Μπένετ στη Μόσχα και στη συνέχεια στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο τράβηξε την παγκόσμια προσοχή.

Είναι άγνωστο εάν η αιφνιδιαστική επίσκεψη του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτελέσει έναυσμα μιας επιτυχούς διπλωματικής προσπάθειας, για να σταματήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες όμως η εκτίμηση ήταν ότι κάθε πρωτοβουλία για ειρήνευση είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε, το κλίμα λέγεται ότι ήταν κάπως καλύτερο σε σχέση με τη συνομιλία του Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη. Την Κυριακή, ο Μπένετ και ο Πούτιν συνέχισαν τηλεφωνικά τη «λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων», όπως ανέφερε σε δήλωση το Κρεμλίνο το βράδυ. «Η λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που σχετίζεται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την προστασία του Ντονμπάς συνεχίστηκε (…)», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο ίδιος ο Μπένετ επιστρέφοντας στην πατρίδα του δήλωσε ότι «φυσικά» δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το ταξίδι. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε όλες τις πλευρές – εννοώντας πάνω από όλα τα εμπόλεμα μέρη Ρωσία και Ουκρανία. Και ακόμη κι αν η πιθανότητα επιτυχίας δεν είναι μεγάλη, το βλέπει ως «ηθική υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια».

Στο Κρεμλίνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Ζέεφ Έλκιν, υπουργός Στέγασης και Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, ενήργησε ως διερμηνέας. Ο Ρωσόφωνος Έλκιν είχε ήδη αναλάβει αυτόν τον ρόλο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Γεννήθηκε στο Χάρκοβο – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, η οποία βρίσκεται κάτω από τα ρωσικά πυρά εδώ και μέρες.

Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Μπένετ τηλεφώνησε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο μίλησαν μεταξύ τους τρεις φορές μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Ο Μακρόν συνομίλησε επίσης με τον Μπένετ πριν πετάξει στο Βερολίνο. Ο Μπένετ αντάλλαξε απόψεις με τον Όλαφ Σολτς για μιάμιση ώρα. Ο ίδιος ο καγκελάριος μίλησε τελευταία φορά με τον Πούτιν την Παρασκευή.

Ο Σολτς λέγεται ότι τον ενθάρρυνε. Από τη σκοπιά του Βερολίνου, ο Μπένετ είναι μια καλή επιλογή για διάφορους λόγους. Δεν είναι μέρος στη σύγκρουση, αλλά λέγεται ότι έχει βρεί κάποιο κώδικα επικοινωνίας με τον Πούτιν. Μια μεγάλη ρωσική μειονότητα ζει επίσης στο Ισραήλ, κάτι που εξηγεί το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού για αποκλιμάκωση. Βεβαίως η στάση του Πούτιν μέχρι τώρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια προσδοκίας ότι μπορεί να αποφασίσει τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Σεργκέι Σοϊγκού: Ο αρχιστράτηγος του πολέμου στην Ουκρανία στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας αλλά και του Πούτιν

11 μέρες πολέμου: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν, οι Ουκρανοί οχυρώνονται, οι Δυτικοί καταγγέλουν, οι μισθοφόροι ετοιμάζονται

Euractiv: Αλλαγή στα στρατιωτικά σχέδια με αύξηση αμυντικών δαπανών λόγω Ρωσίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago