Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν ισραηλινό αρχηγό κυβέρνησης να ενεργεί ως ενεργός και δημόσιος μεσολαβητής. Στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνέβαινε συνήθως το αντίστροφο: το Ισραήλ βρισκόταν στο ρόλο του μέρους που του προσφέρεται μεσολάβηση. Το ταξίδι του Ναφτάλι Μπένετ στη Μόσχα και στη συνέχεια στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο τράβηξε την παγκόσμια προσοχή.
Είναι άγνωστο εάν η αιφνιδιαστική επίσκεψη του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτελέσει έναυσμα μιας επιτυχούς διπλωματικής προσπάθειας, για να σταματήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Στις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες όμως η εκτίμηση ήταν ότι κάθε πρωτοβουλία για ειρήνευση είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε, το κλίμα λέγεται ότι ήταν κάπως καλύτερο σε σχέση με τη συνομιλία του Πούτιν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη. Την Κυριακή, ο Μπένετ και ο Πούτιν συνέχισαν τηλεφωνικά τη «λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων», όπως ανέφερε σε δήλωση το Κρεμλίνο το βράδυ. «Η λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που σχετίζεται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την προστασία του Ντονμπάς συνεχίστηκε (…)», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο ίδιος ο Μπένετ επιστρέφοντας στην πατρίδα του δήλωσε ότι «φυσικά» δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το ταξίδι. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε όλες τις πλευρές – εννοώντας πάνω από όλα τα εμπόλεμα μέρη Ρωσία και Ουκρανία. Και ακόμη κι αν η πιθανότητα επιτυχίας δεν είναι μεγάλη, το βλέπει ως «ηθική υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια».
Στο Κρεμλίνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Ζέεφ Έλκιν, υπουργός Στέγασης και Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, ενήργησε ως διερμηνέας. Ο Ρωσόφωνος Έλκιν είχε ήδη αναλάβει αυτόν τον ρόλο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Γεννήθηκε στο Χάρκοβο – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, η οποία βρίσκεται κάτω από τα ρωσικά πυρά εδώ και μέρες.
Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Μπένετ τηλεφώνησε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο μίλησαν μεταξύ τους τρεις φορές μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Ο Μακρόν συνομίλησε επίσης με τον Μπένετ πριν πετάξει στο Βερολίνο. Ο Μπένετ αντάλλαξε απόψεις με τον Όλαφ Σολτς για μιάμιση ώρα. Ο ίδιος ο καγκελάριος μίλησε τελευταία φορά με τον Πούτιν την Παρασκευή.
Ο Σολτς λέγεται ότι τον ενθάρρυνε. Από τη σκοπιά του Βερολίνου, ο Μπένετ είναι μια καλή επιλογή για διάφορους λόγους. Δεν είναι μέρος στη σύγκρουση, αλλά λέγεται ότι έχει βρεί κάποιο κώδικα επικοινωνίας με τον Πούτιν. Μια μεγάλη ρωσική μειονότητα ζει επίσης στο Ισραήλ, κάτι που εξηγεί το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού για αποκλιμάκωση. Βεβαίως η στάση του Πούτιν μέχρι τώρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια προσδοκίας ότι μπορεί να αποφασίσει τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…