Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίστηκε για 10η μέρα, με τις εκατέρωθεν απώλειες να μεγαλώνουν και τις μάχες να παραμένουν σκληρές σε πόλεις-κλειδιά. Το σφυροκόπημα από τη ρωσική πλευρά συνεχίζεται με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η Ρωσία θα επιτύχει με κάθε μέσο το στόχο της. «Θα σταματήσουμε μόνο αν οι Ουκρανοί πάψουν να πολεμούν και αν οι απαιτήσεις μας ικανοποιηθούν», φέρεται να είπε προς τον Εμανουέλ Μακρόν.
Στο Κίεβο οχυρώνονται για να αντιμετωπίσουν την αποφασιστική επίθεση. Στο μεταξύ ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, με την πλειοψηφία αυτών, περίπου 930.000 να έχουν φτάσει στην Πολωνία.
Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχουν μεταφερθεί από τις περιοχές που διεξάγονται «επιχειρήσεις» 163.000 πολίτες προς τη Ρωσία, ανάμεσά τους 42.729 παιδιά.
Παρέμβαση Πάπα, αμέτρητα τα θύματα στους αμάχους
Παρέμβαση χωρίς αποτέλεσμα από τον Πάπα, που στο κυριακάτικο μήνυμα του έκανε λόγο για ποτάμια αίματος, που ρέουν στην Ουκρανία και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες.
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση η αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.
Το δράμα της Μαριούπολης
Για μια ακόμα φορά απέτυχε η προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης, όπου συντελείται ένα ανθρωπιστικό δράμα με περίπου 400.000 εγκλωβισμένους χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ σοβαρές ελλείψεις αρχίζουν να εμφανίζονται και σε τρόφιμα, με εικόνες από λεηλασίες και επιθέσεις σε σούπερ μάρκετ να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο Ερυθρός Σταυρός. «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Ρώσος πρόεδρος σε συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε για αυτό την Ουκρανία, που δεν τηρεί τις συμφωνίες για ανακωχή. Ρωσικά μέσα μετέδωσαν πληροφορία για χτύπημα αυτοκινητοπομπής από το νεοφασιστικό τάγμα του Αζόφ. Oι Ουκρανοί επιρρίπτουν πάντως τις ευθύνες στη ρωσική πλευρά.
Εξαιρετικά δραματική είναι και η κατάσταση στο Ιρπίν, 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, το οποίο βομβαρδίστηκε ανελέητα από τις ρωσικές δυνάμεις, με πληροφορίες για αρκετά θύματα μεταξύ αμάχων, ενώ σκληρές είναι και οι συγκρούσεις για το Χάρκοβο.
Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου
Την ίδια στιγμή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωνε ότι η χώρα του συλλέγει στοιχεία που αποδεικνύουν εγκλήματα πολέμου της ρωσικής πλευράς. Μιλώντας στο CNN έκανε λόγο για «αξιόπιστες εκθέσεις, που μιλούν για εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον στόχων αμάχων», αλλά και για τη χρήση συγκεκριμένων όπλων εναντίον τους. Οπως είπε, οι ΗΠΑ θα διαθέσουν αυτές τις πληροφορίες σε οργανισμούς και υπηρεσίες, που ερευνούν εγκλήματα πολέμου.
Διπλωματικός πυρετός και μπαράζ δηλώσεων
Στην ίδια γραμμή και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που υποστήριξε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας.
Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Μακρόν για να συντονίσουν τη στάση τους, ενώ νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε «εξασφαλίσει» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με το Κρεμλίνο, τη συναίνεση του Πούτιν σε συνομιλίες με την Δύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας με θέμα την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας.
Αυξάνονται και οι μισθοφόροι από το εξωτερικό
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε τις εκκλήσεις του προς εθελοντές από το εξωτερικό, δηλώνοντας μάλιστα ότι 16 χιλιάδες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του. Κάποιοι από ιδεολογικούς λόγους, ενώ κάποιοι το κάνουν απλώς για τα λεφτά.
Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, υπάρχουν εταιρίες μισθοφόρων, που προσλαμβάνουν άνδρες για να μεταβούν στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό. Ο μισθός που προσφέρουν φτάνει τα 60.000 δολάρια το μήνα, δηλαδή 2.000 για κάθε μέρα για όποιον καταφέρνει να επιβιώνει…
Ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Τόνι Ραντάκιν δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι είναι «παράνομο και περιττό» Βρετανοί να πάνε και να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την έκκληση του Κιέβου για ξένους μαχητές εθελοντές.
Ταυτόχρονα εκπρόσωποι του Ζελένσκι δηλώνουν ότι αυτός είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για απευθείας διαπραγμάτευση με τον Πούτιν.
Ζητούν επιπλέον κυρώσεις
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Στο μεταξύ μεγαλώνουν οι ανησυχίες στη Δυτική Ευρώπη για τις ενεργειακές συνέπειες του πολέμου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, να παραδέχεται ότι του προκαλεί μεγάλες ανησυχίες ο ερχόμενος χειμώνας.
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στη Μόσχα
Στην ίδια τη Ρωσία υπήρξαν πάλι απεγνωσμένες προσπάθειες αντίδρασεις στον πόλεμο με διαδηλώσεις που γρήγορα καταστέλονται από την αστυνομία. Πληροφορίες μιλούν για πάνω από 3.500 νέες συλλήψεις, ενώ όλα τα μεγάλα δυτικά δίκτυα (ΒBC, CNN, ZDF, ARD, RAI) έχουν αναστείλει τις μεταδόσεις τους από τη Μόσχα, υπό το φόβο του νέου «τυποκτόνου» νόμου της ρωσικής κυβέρνησης.
Μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης προς την Ουκρανία έγιναν σε πάρα πολλά σημεία της Ευρώπης, ακόμα και στο «ελεγχόμενο» από τη Μόσχα Καζακστάν.
Σκληρή ρωσική δήλωση για την Ελλάδα
Με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επικοινώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «O YΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον D.Kuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Σε ένα πολύ σκληρό σχόλιο προέβη η Eπίσημη Eκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με την «αντιρωσική πληροφοριακή εκστρατεία στην Ελλάδα» όπως την χαρακτηρίζει λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α.
Η εξέλιξη αυτή βάζει πλέον σε μια εντελώς διαφορετική φάση τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν συνεχίζει να εμφανίζεται σε ένα ρόλο «μεσολαβητή» που κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίτερα την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, χωρίς πάντως να του αποσπάσει κάποια υπόσχεση για αποκλιμάκωση.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε το βράδυ της Κυριακής δια του εκπροσώπου του χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της κυρίας Ζαχάροβα απαράδεκτες και τονίζοντας ότι η «ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική αρχών».
Σεργκέι Λαβρόφ, ο δεύτερος «τη τάξει» της πολεμικής τριανδρίας του Κρεμλίνου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…