Αναλύσεις

Η απροθυμία της Αφρικής να συγκρουστεί με τη Ρωσία βγάζει κερδισμένη την Κίνα

Μετά την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εμφανίστηκαν «χρωματισμένοι» χάρτες, που επιβεβαίωναν την εκτίμηση της Δύσης για πλήρη απομόνωση της Ρωσίας. Αν τους μεγέθυνε βεβαίως κανείς θα πρόσεχε ότι υπήρχαν αρκετά κενά σε άλλες ηπείρους με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αφρικής. Συνολικά 17 χώρες και ανάμεσά τους και κάποιες σημαντικές, όπως η Νότια Αφρική προτίμησαν να δηλώσουν απλά παρούσες, ενώ άλλες έξι δεν ψήφισαν καν. Μια, η Ερυθραία, ψήφισε κατά της καταδίκης.

Αν μελετήσει κανείς λοιπόν καλύτερα το χάρτη θα δει ότι στην «Μαύρη Ηπειρο» δεν υπάρχει καμιά συσπείρωση εναντίον της Ρωσίας και υπέρ της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε αυτή. Αντιθέτως υπήρχε μια διαίρεση στα δύο. Οι λόγοι είναι προφανώς πολλοί, σε μια ήπειρο που δεν έχει σταματήσει να ζει εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στο έδαφός της και στις τέσσερις μεριές του ορίζοντα.

Καχύποπτοι απέναντι στους πρώην αποικιοκράτες

Είναι προφανής η καχυποψία πολλών Αφρικανών ηγετών, τόσο απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και απέναντι σε πρώην αποικιοκράτες Ευρωπαίους. Η προθυμία να συνταχθούν μαζί τους είναι λοιπόν περιορισμένη. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για αυταρχικά καθεστώτα ή καθεστώτα, όπου υπάρχει ρωσική παρουσία, όπως για παράδειγμα το Μάλι, όπου ακόμα και οι τρομεροί μισθοφόροι της «ομάδας Βάγκνερ» φαίνεται να χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης από τις αποχωρούσες γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οσο για την περίπτωση της Ερυθραίας η ψηφος της δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού πρόκειται για μια χώρα, που έχει επίσης δεχθεί κατά σειρά κυρώσεις και τιμωρίες από τη διεθνή κοινότητα και την έχει ρίξει κυριολεκτικά στην αγκαλιά της Μόσχας, η οποία ενδιαφέρεται να διατηρεί ένα λιμάνι εκεί για το εμπόριο της με την Αφρική. Εμπόριο που δεν περιορίζεται μόνο σε ειρηνικά αγαθά. Η Ρωσία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στην ήπειρο.

Πήγε χαμένη και η σύνοδος

Βεβαίως το σοκ για κάποιους Ευρωπαίους ήταν μεγάλο, λίγες μέρες μάλιστα μετά την σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ενωσης, που ήθελε να δώσει μια εικόνα νέου ξεκινήματος στις σχέσεις των δυο πλευρών. Η σύνοδος, όπως έχουμε ήδη γράψει δεν κύλησε με βάση τις επιθυμίες των Ευρωπαίων και περισσότερα βαθιά ρήγματα αποκάλυψε, παρά έκλεισε. Κάτι που δεν προσπάθησε να αποσιωπήσει ούτε ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης και πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου. Για την ιστορία και η Σενεγάλη δήλωσε «αποχή» στον ΟΗΕ.

Τι κοστίζει περισσότερο

Με βάση λοιπόν τις εμπειρίες τους από τους Δυτικούς, πολλοί Αφρικανοί φοβήθηκαν περισσότερο τις συνέπειες από το να καταδικάσουν τη Ρωσία, παρά από το να μην ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Βεβαίως η απομόνωση διεθνώς της Ρωσίας είναι προφανές ότι θα της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και με χώρες στον υπόλοιπο πλανήτη, οι οποίες δεν επιθυμούν απαραιτήτως να διακόψουν τις συναλλαγές μαζί της.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Οπως εκτιμούν πολιτικοί επιστήμονες στην Αφρική «ο μεγάλος κερδισμένος των δυτικών κυρώσεων εμμέσως ή αμέσως θα είναι η Κίνα».

Η Κίνα έχει έτσι κι αλλιώς ξεκινήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία την «κατάκτηση» της Αφρικής με μια σειρά προγράμματα, επενδυτικά, εμπορικά, ακόμα και εκπαιδευτικά. Η «Μαύρη Ηπειρος» αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του σχεδιασμού του Πεκίνου για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού». Η απομόνωση της Μόσχας και η εχθρότητα κατά των Δυτικών, που μεγαλώνει εξαιτίας εσωτερικών αιτιών, όπως η άνοδος των τζιχαντιστών στην Αφρική, η εγωιστική στάση των Ευρωπαίων στην υπόθεση των εμβολίων, αλλά και της αντιμετώπισης της covid-19 συνολικά έχει έτσι κι αλλιώς δώσει πολλούς κερδισμένους πόντους στην στρατηγική του Πεκίνου.

Η Αφρική θα είναι, είτε το θέλουν είτε όχι, ένα από τα θέατρα της αναμέτρησης των νέων μεγάλων δυνάμεων σε ένα πολυπολικό πλανήτη. Οι Ευρωπαίοι το είχαν κατανοήσει, αλλά η εμπλοκή τους σε ένα πόλεμο, που σίγουρα δεν ήθελαν, αλλά μάλλον υποτίμησαν τον κίνδυνο να ξεκινήσει, τους φέρνει πάλι μερικές «φάσεις» πίσω.

Ειδήσεις σήμερα

Είναι το Μάλι το Αφγανιστάν του Μακρόν; Τι εκτιμά ο ευρωπαϊκός Τύπος

Το βλέμμα των Δυτικών είναι στη Ρωσία, το μυαλό τους «ταξιδεύει» στην Κίνα

Ο νέος Παγκόσμιος (Οικονομικός) Πόλεμος ήδη ξεκίνησε λέει ο πρώην ΥΠΕΞ του Λούλα της Βραζιλίας

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago